Thursday, March 22, 2018

ESP pelengkap harian


Memberikan tenaga Berterusan, Berasaskan Protein Tumbuhan

Kuasa Protein untuk Tenaga Lebih Lama

Protein adalah seperti blok yang membina tubuh anda, seperti batu bata yang membina rumah kita. Ia memainkan peranan penting bagi setiap fungsi tubuh untuk pertumbuhan dan perkembangan. 

Shaklee ESP Mixed Soy Protein Isolate Powder adalah makanan lazat yang kaya dengan kalsium dan protein.* Dengan protein berkualiti tinggi yang berasaskan tumbuhan ini, ENERGIZING SOY PROTEIN merupakan sumber protein biologi lengkap yang:

❤ Rendah lemak secara semulajadi
❤ Bebas kolestrol
❤ Lengkap 9 sumber asid amino


Sebagai sebahagian daripada diet seimbang, protein soya:
  • Membantu membina otot, kulit dan hormon
  • Menyumbang makanan sihat kepada sistem imun
  • Menyokong diet dengan kolestrol sihat
  • Menyediakan nutrien yang penting bagi menyokong kesihatan reproduksi




Indeks Glisemik bagi peringkat karbohidrat adalah berdasarkan kesannya terhadap gula dalam darah. Karbohidrat yang cepat dicernakan mempunyai paras gula dalam darah yang tinggi manakala tahap glisemik indeks yang rendah melepaskan gula kedalam darah secara perlahan.

Mengekalkan gula dalam darah yang rendah amat penting bagi mengurangkan berat badan dan kesihatan dalam jangka masa panjang. 

Dan paling power, ESP ni adalah glisemik rendah. dibawah 55 .


KeISTIMEWAAN Shaklee
  • Shaklee menggunakan protein soya yang tidak-diubahsuai secara genetik (Bukan-GMO) di bawah Program Pengekalan Identiti (IPP).
  • Setiap hidangan membekalkan 14 gram protein berasaskan tumbuhan. Protein soya membantu menurunkan paras kolesterol*.
  • Mempunyai skor PDCAAS (Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score) 1.0 – penarafan yang tertinggi dan bersamaan dengan skor yang diberikan pada protein haiwan.
  • Membekalkan 9 asid amino.
  • Tinggi dengan kalsium yang membantu perkembangan tulang dan gigi yang kuat.
Nota: Jumlah protein soya yang disyorkan untuk memberikan kesan penurunan terhadap kolesterol darah adalah 25g sehari.







Monday, February 26, 2018

Makanan halal di Hongkong

Jalan negara bukan islam ni, cabaran dia makanan lah. Nak mudah, bawak je megi ke, nasi brahims ke, atau makanan kering. Tapi, nak jugak try makanan negara orang kan? datang jauh jauh, takkan nak bawak balik gambar je kan. hehe


masa kami gi hong kong, kami singgah beberapa kedai makan halal.



1. makanan indonesia

2. makanan chinese 
3. dimsum 



bab harga tak yah pikir. haha. Kalau dipikir, confirm tak jadi beli. Bayangkan sepinggan Rm35. selepas convert. So, kalau nak beli, nasihat ku, jangan pandai pandai kira convert. BAru boleh makan dengan tenang. haha




Ni kedai makan pertama. Dekat dengan stadium hongkong. Dia dekat dengan area laluan bas elektrik tu. Dari airport, kami naik bas dan turun disini. Jalan sikit je jumpa kedai ni. Dekat dgn stadium hongkong dah.




beli sebungkus je. Makan share. Kalau tak, jenuh bayar. Hahaha. Saja je , sebab mmg byk pun sebungkus tu


Esoknya kami jalan lagi, cari dimsum yang popular. Terletak di dalam bangunan masjid Ammar ni. Senang je cari. Boleh bukak maps. Haha. Sedap oiii dimsum dia. fuhh. Kedai tu kat atas bangunan ni. tingkat 4 kalau tak silap. Dia ada lift. senang nak naik.






Tengok aku makan, Senget mulut mulut, sedap nak habaq. 








Kedai ketiga kami cari sekitar masjid lagi 1. Nama masjid tu Masjid Kowloon. Cantik masjid dia. Tapi kebanyakannya orang indonesia. Rasa nak tengok la orang tempatan, tapi x jumpa. Mungkin sebab kami pergi tu hari bekerja. Kalau ramadhan mesti ada org terawikh. kan.





Ni lepas solat, ada ibu ibu indonesia ajak makan buah. Sedap buah ni. Tapi lupa tanya buah apakah itu. Hehe. Tak ada di Malaysia. 



Lepas makan tu, kami turun abwah, nak cari kedai makan halal pulak. sudah lapar. Mula cari berpusing jugak. Tapi, kami pun, mintak tolong brader ni tunjuk jalan nak ke bangunan tu. Hahah. kesesatan. Brader ni muslim. Dia baru lepas solat. So, dia tunjukkan jalannya. Mudah.. haha




So , duduk dan pilihla makanan, yg penting tgk la duit ada ke x. hehe




Makanannya lupa ambik gambar. Wakakakaka.;\ 

So itulash journey singkat 2 hari kami di Hong Kong. Gila kan, gi hongkong semata nak jadi supporter Malaysia team bola. adoi. Kenapa aku terlibat benda ni? Laki aku la ajak. haiyyaaa.


Tapi best juga jalan kenal kenal tempat. Next time boleh g lama pulak. Haha. Oh ya, last sekali, aku beli makanan ringan sikit di Family Mart dia.



Beli salad ni. Tapi aku tak makan mayonis dia. Makan sayur je. Buah dan sandwich telur. 


Ni je ada baki duit bekal balik Malaysia. Haha. Cantik design duit dia. Siap border kerawang, hehe
So, tu saja untuk makan makan di Hongkong. Mudah mudahan u ol boleh g terai dimsum tu. Sedap gila. Xleh move on lagi. Dan kalau nak g, inform la aku. Nak kirim. Hahah


last, jom balikkk

ambik gambar di airport jela. Tak kuasa nak gi disneyland. Sebelum ni gi disneyland orlando dan jepun, tengok je orang ride. Sebab penat nak beratur. Kuang3






Friday, February 23, 2018

Vitamin c, bagus ke makan?

Vitamin C merupakan satu antioksidan yang kuat dan telah digelar nutrisi ‘serba-boleh’. Ia mempunyai pelbagai fungsi di dalam tubuh manusia dan mungkin juga dapat membantu melindungi kerosakan sel daripada pencemaran alam sekitar, tekanan, asap dan tabiat pemakanan yang kurang baik.


Khasiat Kesihatan daripada Vitamin C:
Sistem Saraf dan Imun yang Sihat Vitamin C penting untuk keseluruhan kesihatan dan kesejahteraan kerana ia menyumbang kepada fungsi sistem saraf dan imun yang normal.

MenangkisTanda Penuaan
Vitamin C merupakan ko-faktor untuk proses sintesis kolagen. Kolagen membuatkan kulit lembut, anjal dan lasak serta melindunginya daripada berkedut.

Kesihatan kardiovaskular
Vitamin C membantu mengurangkan pengoksidaan di saluran darah, memberikan perlindungan daripada tekanan darah tinggi dan penyakit kardiovaskular.

Menyokong Penyerapan Zat Besi
Vitamin C meningkatkan penyerapan zat besi, mineral penting untuk pembentukan sel-sel darah merah dan hemoglobin normal

Vitamin C berkepekatan tinggi
Tubuh kita tidak boleh mengeluarkan Vitamin C dengan sendirinya dan bila ia hilang semasa melakukan aktiviti harian, ia perlu diganti semula secara berterusan,

Sustained Release Vita C PlusTM ternyata dapat memberikan perlindungan dalam masa yang panjang dengan melepaskan vitamin C jam demi jam kepada tubuh anda bagi memastikan bekalan vitamin C sentiasa mencukupi bila diperlukan oleh tubuh.


  • Memberikan 500mg vitamin C yang berasal daripada kanji jagung bagi membekalkan sumber vitamin C semulajadi. 
  • Sistem proprietari pelepasan-tertahan yang memberikan 100mg vitamin C semulajadi bagi setiap jam, yang bersamaan dengan memakan satu setengah biji oren setiap jam selama lima jam. 
  • Ditambah dengan 120mg bioflavonoids limau bagi menambah keberkesanan vitamin C


Faedah Kesihatan Asid Lemak Omega 3

Asid Docosahexaenoic dan asid eicosapentaenoic ialah asid omega-3 utama yang tubuh gunakan untuk proses-proses tubuh. Ia didokumenkan dengan baik yang kuantiti EPA dan DHA yang mencukupi di dalam diet dapat membantu:


Galakkan Jantung Sihat
• Menyokong peredaran darah yang sihat.
• Mengekalkan tahap normal, triglycerida yang sihat.1
• Mengekalkan fungsi kardiovaskular yang sihat.2

 Galakkan Kesihatan Mata dan Kognitif
• Perkembangan dan penyelenggaraan normal bagi otak, mata dan system.3
 • Perkembangan kognitif normal pada kanak-kanak.
• Menyokong pembangunan sel-sel otak bayi dan penglihatan.4

Mengurangkan peradangan:
• Mengurangkan keradangan sendi dan kesakitan.5
• Meningkatkan kelenturan sendi.

Bagaimana untuk memilih omega-3 terbaik? 
Menurut Persatuan Jantung Amerika, jenis ikan tertentu boleh mengandungi paras raksa tinggi, PCBs, dioksina , dan pencemar alam lain. Maka, ia amat penting memilih minyak ikan omega-3 yang melalui satu proses penapisan yang ketat, termasuk proses penyulingan molekul bagi menyingkirkan bahan-bahan cemar berpotensi dan meastikan ketulenan dan keselamatannya.

Ada satu pilihan omega 3 terbaik boleh kita pilih. klik sini



References: 1 Harris WS (1997). "n-3 fatty acids and serum lipoproteins: human studies". Am J Clin Nutr 65 (5 Sup.): 1645S–1654S. PMID 9129504. 2 Kwak SM, Myung SK, Lee YJ, Seo HG (2012-04-09). "Efficacy of Omega-3 Fatty Acid Supplements (Eicosapentaenoic Acid and Docosahexaenoic Acid) in the Secondary Prevention of Cardiovascular Disease: A Meta-analysis of Randomized, Double-blind, Placebo-Controlled Trials". Archives of Internal Medicine 172 (9): 686–94. doi:10.1001/archinternmed.2012.262. PMID 22493407. 3 Perica MM, Delas I (August 2011). "Essential fatty acids and psychiatric disorders". Nutrition in clinical practice : official publication of the American Society for Parenteral and Enteral Nutrition 26 (4): 409–25. doi:10.1177/0884533611411306. PMID 21775637. 4 Nutrition Research Program, Child and Family Research Institute, Department of Paediatrics, University of British Columbia (2008) ‘Dietary omega 3 fatty acids and the developing brain.’ Brain Res. 2008 Oct 27;1237:35-43. doi: 10.1016/j. brainres. Epub 2008 Sep 9. 5 Miles EA, Calder PC (June 2012). "Influence of marine n-3 polyunsaturated fatty acids on immune function and a systematic review of their effects on clinical outcomes in rheumatoid arthritis.". The British journal of nutrition. 107 Suppl 2: S171–84. doi:10.1017/S0007114512001560. PMID 22591891

ESP untuk remaja yang sihat

Semasa fasa remaja, mereka menjalani perkembangan fizikal, emosi, sosial dan fisiologi yang pesat. Apabila mereka mencapai akil baligh, badan mereka berubah. Ini juga adalah fasa dimana mereka sangat bertenaga dan aktif. 


Fungsi ESP ni untuk golongan remaja

Merangsang Tumbesaran dan Perkembangan Otot 

Kadar metabolisme kanak-kanak meningkat apabila mencapai fasa remaja. Oleh itu pengambilan protein dapat membantu perkembangan dan mengekalkan jisim otot (1) . 

Bersama-sama dengan gaya hidup aktif dan pengambilan protein soya yang mencukupi, ia dapat membantu menguatkan otot dan menyokong pembaikan serta pemulihan otot, pada masa yang sama, mengekalkan rasa kenyang dan memberikan tenaga lebih lama (2)

Protein soya adalah nutrien penting untuk memastikan remaja sentiasa bertenaga dan aktif, pada masa yang sama dapat menyokong proses pertumbuhan dan perkembangan mereka.


Menyokong Pertumbuhan Tulang yang lebih Kuat dan Sihat 
Isoflavon soya yang terdapat dalam protein soya membantu pertumbuhan tulang yang lebih kuat di samping menyokong proses metabolisme tulang (3). 

Soya mengandungi kalsium semulajadi yang diperlukan oleh tulang untuk tumbesaran yang sihat. Dalam satu hidangan ESP mengandungi 500mg kalsium yang boleh membantu kesihatan badan kita.


Menyokong Kitaran Haid Yang Sihat bagi Wanita 
Phytoestrogen atau estrogen tumbuh-tumbuhan yang biasanya ditemui secara semulajadi di dalam kebanyakan makanan kita, termasuk soya, membantu menyokong kitaran haid yang sihat dengan mengawal paras estrogen, mengawal paras hormon yang sihat serta mengurangkan simptom-simptom sindrom prahaid (PMS).(4)


Mempercepatkan Pembaikan dan Pembaharuan Sel 
Protein adalah salah satu nutrien asas tubuh yang membantu dalam proses pembaharuan sel dan penjanaan semula kerana ia membantu dalam memperbaiki tisu-tisu yang rosak. Ia juga menyokong penghasilan antibodi yang melawan jangkitan serta penghasilan kolagen yang diperlukan untuk mempercepatkan pemulihan luka.  

Menggalakkan penghasilan, pertumbuhan, dan perkembangan sel-sel kulit yang sihat.
Isoflavon, sebatian semula jadi yang terdapat dalam soya, dikaitkan dengan penampilan kulit yang lebih baik dengan mengikat reseptor estrogen di kulit.
Membantu meningkatkan keanjalan kulit dan meningkatkan penghasilan kolagen

Dr. Forrest C. Shaklee mencipta formula protein soya isolat pertama pada tahun 1961.



Boleh juga ke link ini untuk keterangan produk lebih terperinci. Klik sini


Thursday, February 22, 2018

Buat rumah tanpa hutang

hai u ol. tq wei datang blog aku. terharu aku. 

Hari ni Jalan jenguk rumah yg belum siap ni. Kami tengah buat rumah zero loan. Separuh jalan sudah selesai. Kami hanya perlukan lagi separuh lagi perjalanan.Tapi memang akan disiapkan secepatnya. Tergendala lama berikutan memang buat dengan cash terkumpul. Tak ada pinjaman setakat ni. Begitulah perit buat rumah.


Iman termenung, tunggu bila rumah dia nak siap. haha



Hari tu gi jalan di Terengganu. D Cottage homestay. Cantik design dia. Design Inggeris (gray + putih) dan gabung dengan melayu lama. Cantik. Rasa nak tiru sikit design. Kalau u ol nak ry berehat kat sini, tu ada nombor telefon, boleh la call call. jangan call aku pulak. Aku jual shaklee je. Haha





Hari hari duk tengok rumah jiran aku yang baru siap tu, cantik gila. Haha. terbako bakor aku ni ha.


Tapi, tak apalah, aku akan selalu bayangkan rumah aku ni rumah yang tak perlu bayar bulan bulan selama 20 tahun dah lepas dia siap. Seronoknya kalau dibayangkan. aku akan senyum dan gelak sorang-sorang bila fikir macam tu. haha


Aku bayangkan juga, cantik rumah yang aku buat dengan perit ni. Sebab memang macam-macam jadi waktu perjalanan rumah ni. Benda yg libatkan orang lain ni, biarlah ku simpan elok elok jadi kenangan indah 😜. Nak buat rumah kena prepare mental. Jangan ingat smooth sentiasa. (Padahal aku beringat dah, tapi kena jiga akhirnya. 🤭)


Ini semua guna duit cash dari shaklee. Dulu kami ada kereta besar. Sekarang kami sudah jual kereta itu.
Alhamdulillah, kami di Kota Bharu. Mudah. Kajang juga dekat dengan airport. Balik sejam saja sampai insha allah. So, tak perlu kereta besar. Duit bulanan bonus cash tu kita selesaikan rumah ni. Bukan tak boleh ada kereta. Memadai kami guna 1 kereta bertuah ni. Rumah ni mesti siap tahun depan. Kami dah tak sabar nak duduk. 


Dalam shaklee ada beberapa cash yang boleh dapat. Shaklee bukan jenis bisnes yang 'redeem barang'. Shaklee adalah bonus cash.

- Untung runcit cash
- Komisyen jualan pun cash
- Bonus kereta pun cash. Shaklee tak bagi kereta dan tak paksa kita beli kereta. Duit tunai dapat 100%.
- Bonus kepimpinan cash. 



Kami tak pandai nak bermewah mewah. Asal kami hanya orang kampung yang dahulunya 'makan nasi dengan budu semata-mata'. mana mahu hilang asal usul itu. Rumah ni berdiri betul-betul disisi rumah Umi. Rumah tempat aku membesar. Terlalu banyak nilai dari sini. Aku buat rumah tepi rumah umi. dekat, jenguk je dah nampak. Insha allah, tu impian dari dulu. Walau perit bina rumah tanpa loan ni. tapi aku yakin, mesti akan berjaya siap. Budak ni pun suka duduk sini. Dekat dengan masjid, boleh ke masjid setiap waktu.



aku dah tak larat lap air liur. haha


Aku buat dream board ni. supaya berkobar2 semangat sentiasa.



“Highly effective people , when you begin with the end in mind”
Jadi, bila buat rumah, start dia dengan apa jadi dengan rumah tu bila dah siap. Cantik kan?


Untuk bisnes, start dengan feel rasa kejayaan tu dh jadi milik kita.
Aku sambung berangan 😌😌 yang dah lepas tu lepaslah. Sekarang cari lagi duit. Nak siap rumah oii. Ada separuh jalan saja lagi.





Doakan ku

Bahagian depan aku nk buat design roof gini jr. Mudah simple.


syok berangan kan. hahaha



Wednesday, February 21, 2018

Kembara jepun 1

Bila tahu trip Shaklee adalah ke Jepun! Saya melompat! Yeahh! Negara idaman aku! Melompat2 nak pergi! Bila tahu akan ke Alpine route lagi tambah melompat lompat. Bila tengok itinerary lagilah sakan melompat. Percayalah, trip shaklee ianya tak akan sama dengan mana2 trip anjuran mana2 travel company. Ia tersendiri. Istimewa. Dan the best. Sebabnya anda kena cuba pergi sendiri baru tahu.. 


Best kan kalau orang belanja kita jalan-jalan? Keluar duit shopping ja. Bawak diri. Bawak orang tersayang. Itulah salah satu peluang dalam bisnes Shaklee. Extra dari yang kita dapat cash bulan-bulan. Alang-alang buat bisnes Shaklee, biarlah sampai Shaklee belanja pergi jalan-jalan oversea.


Kos trip seorang (1 tiket) tak kurang RM 20,000 seorang tau.
1. Shaklee tanggung dari pergi sampai balik
2. Shaklee tanggung makan minum HALAL
3. Hotel MEWAH
4. Boleh bawak orang yang tersayang sekali!
5. Ada aktiviti yang Shaklee rumit nak beri makan, Shaklee kasi DUIT untuk makan
6. Trip ni ialah EXTRA rewards dari yang kita dapat bulan2 iaitu CASH
7. Dapat jumpa ORANG HEBAT-HEBAT dan dengar kisah inspirasi dari mereka



Kali ni pergi berdua dengan Ikhwan. terujanya dia boleh ke luar negara. Ikut duit umi ni, tak bawak dah jalan-jalan mewah gaya ini Ikhwan oiii. haha

Kita ada 3 tempat transit. Vietnam, dan singapore. Lagi 1, aku lupa. haha
Kami transit di Singapore. Changi Airport. Cantik Airport Singapore. Mudah access. Sebab bawak budak dan terkejar fligth sebab transit 2 jam saja. Di situ ada kerusi roda. Smooth je tolak. mudah Ikhwan duduk atas tu, aku tolak. Perit juga la kaki nak mengejar ke tempat gate boarding tu. Laju laju lari. Nak ke toilet pun tahan dulu, risau tertinggal team .

kita dapat baucer di airport. 40 singapore dollar. aku ingat macam RM20, tapi, bila aku masuk kedai dia, brg brg biasa dalam 3 singapore dollar je. haha. tu beli mainan baru 10 singapore dollar. mainan besi. kualiti tu. Pastu ada balance, kami beli makanan. 



kemudian terbang lagi dalam 6 jam menuju ke Nagoya Airport. Ikhwan tidur sepanjang perjalanan. Suruh makan pun dah macam hapo. lena betul tidur. Mak dia pulak terkebli-kebil tak boleh tido. Ikhwan dapat headphone cantik tu, dan mainan. jeles plak tgk. haha



Selepas 6-7jam di udara, akhirnya kami sampai di airport. Lega sebab aku jenis gayat atas flight. nak pejam mata punyalah payah. Ingat lagi masa gi Orlando dulu, 17jam di udara, aku tido sejam je. hahaaha.

Sebelum landing tu, ku dah tukar simkad siap siap. Beli simkad ni di malaysia saja. Ada ejen dia. Kami follow group fb Road to Japan tu. Situ ada yg jual simkad. Dah tukar, best la. Boleh wasap semua orang, boleh hantar gambar. Dan sebelum landing kena isi borang kemasukan kepil sekali dgn passport. Isi la tempat tinggal nanti di mana. Itu untuk rujukan mereka. Pergi mana mana negara pun sama. Kena isi.

So, kami jalan la ke imigresen dia. Imigresen di Jepun senang saja. Tak macam di us florida, yg renyah gila. penat tunggu lama oii kat sana. Japan ni sekejap saja. 



Alhamdulillah selamat jejak tanah Jepun 😍 Pagi ni Shaklee belanja Box Breakfast - makan Onigiri (rice ball / nasi kepal), pisang, dan green tea tanpa gula. Dapat minum seteguk ja 


Tak leh telan teh tu. Haha



Susunan beg bakal sampai hotel dulu. Tuan puan empunya beg pergi exercise kaki di Toki Premium Outlet dulu. 

so, next post saya cerita apa di toki outlet pulak. Stay here ya...