Monday, December 24, 2012

KENALI TIROID

Apa itu TIROID? BERBAHAYAKAH??

Penyakit berkaitan tiroid merupakan masalah kesihatan biasa yang mampu menjangkiti sesiapa pun. Malah separuh daripada bilangan pesakit tiroid sehingga kini masih belum menyedari mereka sebenarnya menghidap penyakit itu.

Pesakit tiroid kebiasaannya sukar menurunkan berat badan yang dikatakan meningkat akibat penyakit itu meskipun setelah puas berdiet dan mengikuti program senaman secara konsisten. Justeru masalah berkaitan tiroid harus diambil serius dan pesakit perlu mendapatkan pemeriksaan dan rawatan segera kerana ia juga boleh dikesan sebagai kanser! 

KENALI TIROID 



Kelenjar tiroid ialah organ endokrin yang terletak di leher manusia. Ianya berbentuk seperti rama-rama. Fungsinya ialah untuk mengeluarkan hormon tiroid. Antara hormon yang terpenting ialah Thyroxine (T4) dan Triiodothyronine (T3). Hormon-hormon ini mengawal metabolise (pengeluaran tenaga) manusia.

Apabila Tiroid tidak berfungsi dengan sempurna, Ia boleh memberi kesan terhadap setiap aspek kesihatan- terutamanya terhadap berat, kemurungan dan tahap tenaga.

Penyakit Tiroid Terbahagi kepada dua jenis:-
i) Hipertiroidisme/Tirotosikosis
ii) Hipotiroidisme

"Hipertiroidisme" berlaku disebabkan hormon tiroid T3 dan T4 didapati lebih tinggi daripada org biasa. Antara penyebab penyakit ini ialah:

- Grave's disease. Antibodi di dalam badan menyebabkan tiroid membesar dan mengeluarkan lebih hormon. Selalunya pesakit tiroid akan akan mengeluarkan hormon yang berlebihan pada setiap sel tiroidnya.
- Thyroiditis (tiroid bengkak). Selalunya keadaan ini boleh menjadi elok sendiri
- Toxic nodule goitre. Terlalu banyak iodin di dalam makanan.

Antara Tanda org yang menghidapi Tiroid jenis "Hipertiroidisme":-- Bengkak di leher
- Cirit Birit
- Degupan Jantung bertambah, sentiasa berdebar debar
- Gementar dan gelisah, terketar ketar
- Haid tdk teratur, kurang atau tidak datang
- Kesuburan turun
- Penumpuan kurang
- Mata menjadi besar (bulging)
- Angin yang tidak menentu
- Kejang Otot
- Oesteoporosis
- Pengeluaran peluh yang banyak
- Suhu badan naik, tak tahan panas
- Rambut tidak kuat
- Sukar bernafas, Sukar tidur
- Tekanan darah naik
- Turun berat badan walau selera naik
- Lemah 
"Hipotiroidism" merupakan keadaan tiriod yang sering berlaku dan biasa berlaku terhadap wanita. Ianya disebabkan oleh penghasilan hormon tiroid yang tidak mencukupi. Sekiranya ia tidak dirawat ia boleh menyebabkan peningkatan risiko untuk mendapat kegemukan (Obesiti), penyakit jantung dan kemurungan

Antara tanda org yang menghidapi Tiroid jenis "Hipotiroidism":-
- Kesukaran untuk menurunkan berat badan. Walau melakukan berbagai jenis senaman,
- Penambahan berat badan. Walaupun anda melakukan senaman dan berdiet.
- Kemurungan atau kegelisahan
- Cepat berasa letih
- Faktor Genetik
- Masalah haid yang banyak dan kerap sakit ketika period
- Masalah sembelit yang teruk
- Masalah rambut menjadi kasar dan kering serta mudah putus. Manakala kulit
menjadi kasar dan berkuping
- Sakit otot dan sendi. Masalah capal dan tendonitis.

Siapakah yang berisiko mendapat Tiroid
- Perempuan
- Mempunyai sejarah keluarga (Genetik)
- Mengidap sakit pituitari atau endokrin yang lain
- Usia lebih dari 60 tahun. Boleh juga berlaku pada org yang lebih muda

- Orang yang kuat merokok.

------------------------------------------------
Jika anda adalah pesakit tiroid dan mahu mencuba produk Shaklee, kenali dulu jenis tiroid anda, nyatakan pada saya anda adalah pesakit tiroid jenis mana.

Cadangan vitamin Shaklee yang boleh diambil secara general untuk kedua dua jenis tiroid adalah spt berikut :

B COMPLEX
VITAMIN C
VITAMIN E
OSTENATRIX
ZINC COMPLEX
 

Vitamin yang tidak sesuai diambil mengikut jenis tiroid :
Hipotiroidisme- ESP 
Hipertiroidisme - Vitalea 

Monday, November 19, 2012

pelbagai suplemen SHAKLEE yang disyorkan mengikut taraf kesihatan


Di bawah ini disenaraikan pelbagai suplemen SHAKLEE yang disyorkan mengikut taraf kesihatan masing-masing. Sila hubungi saya untuk keterangan lanjut dan free consultations.
Anti-Aging
Vivix, Collagen Powder
Anti-Oxidants
CarotoMax, Vitamin C, Vitamin E, Vivix
Athma, Sinus (Resdung), Allergy, Hives (Gegata), Eczema
Alfalfa, B Complex, Vitamin C, Nutriferon
Breastfeeding Set
Vitalea, B Complex, Vitamin C, Alfalfa, ESP, Ostematrix, Omega Guard, PD
Children's Health
Chewable Vitalea, Chewable Vitamin C, Omega Guard, MealShake
Confinement Set
Vitalea, B Complex, Vitamin C, Zinc, Vitamin E, ESP, Omega Guard, Ostematrix
Diabetes Set
GLA Complex, B Complex, Vitamin C
Zinc

Gout Set
PD, Omega Guard, Alfalfa, Herblax
Immune Booster
NutriFeron
Men's Health
Vitalea, B Complex, Vitamin C, Vitamin E, Ostematrix, Omega Guard, PD
Preggy Mommies
Vitalea, B Comples, Vitamin C, ESP, Ostematrix, Omega Guard
Skin Care
B Complex, Vitamin C, Vitamin E, ESP, Ostematrix, Vivix
Collagen Powder

Students' (12 years ++)
Vitalea, B Complex, Vitamin C, Lecithin, Omega Guard
Mealshake

Weight Management
Herblax, Omega Guard/Lecithin, Cinch Shake Mix, Cinch energy Tea Mix
Individuals that don't like pills @ tablets
Meal Shake, ESP, Vivix, NutriFeron, Collagen Powder

SHAKLEE SHAPE PROGRAMME




Apa kebaikan Shape Up Program ini? 

Kebaikan program ini :-
· Badan yang lebih langsing dan rapi
· Nampak lebih anggun
· Rasa unggul
· Rasa lebih bertenaga
· Meningkatkan keyakinan diri
· Meningkatkan kesihatan secara menyeluruh

Secara ringkas fungsi setiap produk.

1- Herblax - 
membantu meningkatkat proses pencernaan secara lawas (mencuci usus). Apabila usus sihat, proses penyerapan nutrient lebih efektif. Ramai orang mengalami masalah berat badan kerana usus tidak sihat, sembelit atau menghadapi masalah penghadaman.

2- Lecitin
Membantu memecahkan lemak. Apabila lemak dipecahkan kepada molekul2 kecil, proses pe-nyah-kan lemak dari badan boleh dilakukan dengan lebih efektif. Lecithin bertindak lebih baik jika anda mengamalkan senaman secara konsiten.

3. Cinch Shake (terdapat 3 perisa Cafe Latte, Vanilla dan Choclate)
Ini rahsianya, Ya... Protein secara semulajadi mengurangkan selera makan. Ia memelihara otot dan membakar lemak. Cinch Shake Mix adalah makanan gantian segera untuk mereka yang sibuk dan tak ada masa nak menjaga pemakanan. Ia mengandungi serat yang tinggi dan membantu untuk rasa kenyang. Bukan itu saja, ia mengandungi nutrisi yang lengkap untuk menjaga kesihatan.Rumusan proprietary-nya diperkaya dengan Leucine™ iaitu asid amino yang memberi isyarat kepada badan supaya memelihara otot semasa proses pengurangan berat badan. Dalam kata lain, leusina dalam Cinch™ Shake membantu menghilangkan lemak tetapi tetap memelihara otot. Pendekata, berat dengan otot bukan berat dengan lemak.

4. Cinch Tea. 
Adunan Proprietari Teh Putih, Merah dan Hijau Matcha yang ada umph!
Teh eksotik putih, merah dan hijau matcha dipetik dan diadun dengan berhati-hati untuk mewujudkan minuman luar biasa hebat. Ia dapat meningkatkan tenaga secara semulajadi dan rasa nyaman.


Jom-jom! 

Jom dapatkannya sekarang, boleh hubungi saya :
Email Yahoo :nisrin_85@yahoo.com
Gmail : nininisrin@ gmail.com
Call/Whatsapp : 014-5068306

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Friday, November 16, 2012

jom jana pendapatan bersama kami



>>Renunglah wajah anak2... adakah cukup hanya kasih sayang tanpa material dari kita?
>>Renung wajah suami... dengan bebanan sara hidup sekarang, tiada carakah untuk kita ringankan bebannya?
>>Kenangkan wajah ibu & ayah... sempatkan kita memberi khidmat yang lebih untuk keselesaan mereka sebelum mereka memejamkan mata untuk selama-lamanya?

Ketika kita merungut:
>> Anak selalu sakit di nursery
>> Selalu teringat anak bila bekerja
>> Tak cukup belanja
>> Tak dapat selalu jenguk mak-ayah di kampung
>> Tak cukup duit nak bagi suplemen untuk anak2
>> Penat meredah jam/ kesesakan lalu lintas hari2

..kita sebenarnya ada penyelesaian untuk kesemua masalah ini. Tinggalnya, hanya diri kita, mahu keluar dari comfort zone gaji bulanan / tidak.i, fikir2kan.. anda boleh berjaya lebih dari diri saya sendiri. Semua kita bermula dari 0. bijaksihat.com bermula dari 0 like, 0 income, 0 customer, 0 online marketing knowledge.

Percayalah.. jika ada kemahuan, SEMUA KITA tanpa kecuali mampu berubah
>>>>> FROM ZERO to HERO

jom jana income bersama shaklee

testimonial collagen powder



Collagen Powder
 
Untuk rasa lebih sihat, kulit lebih muda menawan

Shaklee Collagen Powder merupakan suplemen kolagen hebat yang mengandungi 4,000mg proprietari RSS (Red Snapper Scale) Collagen, kolagen yang berkualiti tinggi dan tulen yang diekstrak daripada sisik ikan merah. Kolagen bermolekul sangat ringan Shaklee, kira-kira 1,000 Dalton*, dapat diserap dengan mudah oleh badan dan dapat membantu kepada peningkatan sintesis kolagen pada lapisan dermis dengan berkesan.

Tujuh bahan utamanya termasuk, ekstrak biji benih Camellia japonica, ekstrak Pfaffia, kolagen ikan, ekstrak kerangkerangan, Lactobacillus acidophilus, vitamin C dan vitamin B yang digabungkan untuk meningkatkan keberkesanan kolagen RSS dan menyokong kecantikan anda dari dalam ke luaran.

Shaklee Collagen Powder mudah larut dengan minuman dan makanan kegemaran anda. Setiap hidangan dipek di dalam satu uncang untuk memudahkan anda menggunakannya secara segera pada bila-bila masa dan di mana saja.


* Berat molekul diukur dalam unit Dalton

SHAKLEE PRODUCTS FOR CANCER PATIENTS



1. Alfalfa-
Cancer WILL NOT GROW or METASIZE in an alkaline body. Most American’s ph is very acid. Using 30 to 40 Shaklee Alfalfa per day can help the body's PH become more alkaline--slowly, and/or stopping cancer growth.

2. NutriFeron—
This product is unique to Shaklee. It increases the natural interferon the body can produce. Synthetic interferon is a powerful, but expensive cancer treatment (with some not too nice side effects). Interferon stops tumor production in the body. We have incredible testimonies on its effect for Hepatitis C, and 4 clinical studies on this one product. It is a long-term stimulant for increasing macrophage (big eater) production—important protector cells in the immune system 

3. Carotomax—
This is a complex of carotenoids. including Beta Carotene, Lycopene etc. The mucosal membrane tissue in the body (which is what much of the lung tissue is) needs lots of the carotenoids. They can actually heal damaged tissue. I’ve worked with people with ulcers, damaged tissue in the mucosal membrane lining of the stomach & with people who had vaginal tissue (mucosal membrane) that was showing precancerous cells—when therapeutic levels of Caratomax (10 per day) was introduced—amazing healing happened to the cells. 

4. Vita C—
Mega amounts of vitamin C 10,000 or more milligrams per day—has been shown via the Linus Pauling Clinic to have dramatic effects when the body is fighting disease. It stimulates white blood cell production and the cells of the body that have extra C have a greater chance of reproducing without mutating. Cancer is simply our own cells gone hay wire when reproducing.

5. Soy Protein—
Eliminating animal protein is important and using vegetable proteins are more easily digested and they don’t have all the antibiotic residues etc. that contribute to disease! Protein is the key to energy and the reproduction of healthy cells. 

6 . Herb Lax—
Drugs effect the peristaltic action of the colon. (the natural kneading movement) drugs slow the elimination process way down and many times a patient fighting disease gets backed up and constipated. Eliminating toxicity is very important in healing. 

7. Performance—
Hydration drinks. Even being 1% dehydrated for a person that is not fighting a disease effects, mental ability, and fatigue levels. When you are fighting, you must stay hydrated—lots of purified water, but adding this formulation—you are adding trace minerals that are very important for healing.

##Bonus Product – Get Clean – the cleaners in the home have proven to contribute to many debilitating illnesses including cancer. Remove all toxic cleaners and switch to Get Clean to give your home a clean bill of health and protect your health

Tuesday, October 23, 2012

Cantik dengan Collagen igauan wanita

Bila sebut kolagen je mesti ramai fikir CANTIK. 
Sebenarnya cantik tu memang ya, tapi Shaklee Collagen Powder menawarkan lebih dari itu!
.
.
Kan best kalau kulit kita pun jadi begini. kan kannn. 

Kenapa perlu cuba Collagen SHAKLEE?
Ha, Collagen Shaklee ni pulak diperbuat dari sisik ikan merah laut dalam. Tekanan udara dalam laut dalam kan tinggi. Jadi sisik dia ni memang tahan lasak la. Ia adalah sumber kolagen yang kuat gituuuu.
.
.
Tambahan Collagen Shaklee ni di buat halussss. 1000 Dalton saiz dia. Mudah serap. Tu ramai kata tak sampai sekotak dah nampak kulit makin ploles.

Formula dia campur lagi 6 bahan yang lain. Ektrak-ektrak biji Camelia, pfaffia, kerangan laut, lactobacilus dan juga ada vitamin c,b2 dan b6)

Nak bagi penyerapan lebih mantap la orang kata. 


Ni dia 6 bahan tambahan tu. 

So, siapa yang patut ambil kolagen?

  • Wanita yang berusia '30 tahun ke atas' untuk lewatkan penuaan kulit.  (umur 20 tahun kolagen mula berkurang setiap tahun).
  • Wanita yang pernah bersalin.
  • Ingin menegangkan dan mengetatkan 'aset utama wanita' (Punggung, Breast dan miss V).
  • Wanita yang mahu hilangkan lebam bawah mata, dan ingin kulit menggebu.
  • Nak badan anjal dan montok semula. 
  • Nak kulit cerah dan glowing, pinkish.
  • Nak kulit bebas jeragat dan pori dalam.

Siapa termasuk dalam list 👆? Jom SCP! 😉.



Bila waktu terbaik minum Collagen?
Jawapan : ketika perut kosong. Sebab Collagen dapat di serap ke seluruh badan kita tanpa gangguan. Pagi-pagi macam ni elok minum 1 sachet collagen. Sebab sarapan jam 8.30 nanti kan.
Tengok teksture dia. Halussss

Dalam bentuk sachet. Mudah bawa, dan ringan.






TESTIMONI COLLAGEN NI BERLAMBAK-LAMBAK DAH. 
Biasanya bila sampai promosi collagen,ejen shaklee pun gilanak beli banyak-banyak. 































Wednesday, October 17, 2012

get clean water pitcher



MEMPERKENALKAN GET CLEAN®  WATER
Get Clean® Water merupakan sistem penurasan air multi-paten baru yang menghasilkan air yang lebih sihat. Berbanding dengan jag air yang lain, Get Clean® Water menggunakan sebatang blok karbon padu untuk membersihkan air anda serta mengurangkan bahan-bahan cemar yang sukar disingkirkan termasuklah kandungan plumbum sehingga 99%.

Get Clean® Water merupakan sistem penuras jag air pertama yang menggunakan blok-karbon yang boleh diisi semula. Jadi, kuranglah botol plastik yang perlu dibuang. Ia juga berupaya menuras 303 liter (80 gelen) air bagi setiap turasan.

Air yang lebih bersih dan sihat ataupun bumi yang lebih bersih dah sihat
Sudah tentu kita boleh menikmati semuanya!
Menandingi Jenama Terkemuka yang Lain!
• Disahkan dapat mengurangkan kandungan plumbum, merkuri, kadmium dan bahan-bahan cemar lain. disamping mengekalkan kandungan mineral air yang sihat!
• Disahkan dapat mengurangkan klorin, jadi ia dapat mengurangkan ancaman kesihatan yang disebabkan oleh bahan sampingan klorin!
• Disahkan dapat menuras 303 liter (80 gelen) air bagi setiap turasan -dua kali ganda lebih daripada jenama terkemuka.
• Sistem Penuras Jag Air berblok- Karbon Isian Semula yang pertama

Pilihan Bijak!
• Hanya beberapa sen bagi seliter air
• Air yang lebih sihat dan rasanya yang enak
• Jag Air bermeter automatik pertama yang menunjukkan jumlah gelen air yang telah dituras- tidak memerlukan kuasa elektrik 
• Ringan dan mudah dibawa
• Menjimatkan kos – tanpa perlu dimasak

KEISTIMEWAAN SHAKLEE

SELAMAT: “Menyingkirkan kandungan plumbum” dan banyak bendasing lain
Get Clean® Water ini berupaya mengurangkan pelbagai jenis bahan cemar berbahaya yang mungkin terkandung di dalam air. Ia juga diiktiraf oleh Persatuan Kualiti Air (Water Quality Association [WQA]) yang ianya dapat mengurangkan plumbum dan banyak bendasing lain.

PILIHAN BIJAK: Menjimatkan Kos
Rakyat Malaysia banyak membazirkan wang dengan meminum air botol. Dengan hanya berapa sen seliter sahaja, Get Clean® Water dapat memberikan air yang bersih dan rasanya yang enak dengan meter bijak yang menandakan bilakah masanya untuk anda menukar penuras tersebut tanpa perlu mengagaknya.

HANDAL: Lebih banyak air bersih pada setiap masa
Get Clean® Water menghasilkan 303 liter (80 gelen) daripada setiap turasan yang mana dua kali ganda lebih banyak berbanding jenama lain dan mengurangkan bahan cemar yang mungkin wujud dalam air dan berbahaya kepada kesihatan anda.

MESRA ALAM: 
Memelihara alam sekitar
Get Clean® Water ini menggunakan sistem Penuras Jag air dengan blok-karbon isian semula yang pertama, di mana ianya dapat mengurangkan timbunan sisa. Dan lagi, setiap penuras diperbuat daripada arang tempurung kelapa yang tahan lasak dan baik terhadap alam sekitar.

Friday, October 12, 2012

chewable vitamin c (kanak-kanak)

kanak-kanak biasanya suusah nak makan sayur. (mak budak pun sama, hee..saya latu) anak sy akan mkn sayur klu kita blend bersama nasik. dkrg umur dia dah 19bulan, jd kadang2 sy blend jugak sb nk bg dia mkn sayur.

skrg ni, saya dah mula bagi dia omega guard untuk perkembangan otak dia, dan vitamin c chewable utk imuniti dia. alhamdulillah, lepas amek ni, selera dia mkin ok, dan dia makin mudah nak makan.suka mami taw

antara fungsi/manfaat chewable vitamin c 100mg ni adalah:


Menguatkan Fungsi Imunisasi. Tubuh badan anda boleh melakukan banyak perkara, tetapi ia tidak boleh membuat atau menyimpan vitamin C.
  • Membantu mengekalkan pertahanan semulajadi tubuh badan
  • Membantu anda menjaga kesihatan gigi dan gusi serta struktur tulang. Ia sangat penting bagi gigi yang kuat dan gusi yang sihat
  • Meningkatkan penyerapan zat besi daripada sumber bukan daging
  • Untuk kesihatan tulang, gigi, gusi serta juga struktur am tubuh badan

harganya? aiiih..murah aje.. dalam +-rm0.40 je sebijik. dalam tu ada 90 bijik. memang sgt berbaloi la..(untuk anak-anak kan..)

atasi masalah buasir dengan....

Apabila seseorang mengalami sembelit dan cuba meneran najis yang mengeras di dalam kolon dengan kuat ketika membuang air besar, struktur ini akan membengkak.

Walaupun kadangkala buasir dikatakan lebih cenderung untuk diwarisi, ini adalah lebih kepada faktor gaya hidup atau tabiat pemakanan di kalangan ahli keluarga yang menyebabkan kecenderungan untuk mendapat buasir.

UBAH GAYA HIDUP anda & CEGAH simptoms dengan supplemen SHAKLEE !!!

♥ OSTEMATRIX : bantu mengurangkan SEMBELIT dan melancarkan PEMBUANGAN AIR BESAR serta memberi keselesaan kepada anda apabila mengalami luka di bahagian dubur.

♥ OMEGA GUARD : Baik untuk sendi/otot…Pesakit buasir akan mengalami kesakitan akibat daripada tekanan otot dubur ke atas bengkak tersebut sehingga menyebabkan proses pembuangan air besar menjadi amat perit. Jadi, OMEGA membantu untuk MENGECUTKAN OTOT yang bengkak tersebut.

♥ ZINC COMPLEX : Disarankan kepada pesakit buasir yang tahapnya lebih tinggi seperti keluar najis bersama darah dan membuang air besar dengan rasa yang sangat perit. ZINC COMPLEX membantu MENYEMBUHKAN LUKA di bahagian dalam dubur dengan lebih cepat.





Thursday, October 11, 2012

manfaat multipurpose cream-HERBAL BLEND



  • Krim yang menenangkan ini telah diuji secara klinikal di mana ia dapat melembutkan kulit yang kasar dan pecah-pecah pada lutut, siku serta tumit kak.
  • Dingin, bermentol dan tidak berminyak.
  • Diperbuat daripada estrak herba semulajadi yang menenangkan termasuk sage, horse chestnut yarrow dan rosemary. 


Saturday, October 6, 2012

herbal blend untuk masalah kulit




Inilah rupanya dalam tiub 4 oz yang tahan lama.
Diperbuat dari bahan-bahan semulajadi seperti horse chestnut, bunga yarrow, daun sage dan rosemary… dan diuji secara klinikal tau.

Antara kegunaan Herbal Blend Multipurpose Cream ni adalah:

  • Melembutkan kulit kasar dan tumit pecah
  • Menyelesaikan masalah kulit gatal/ekzema
  • Menghilangkan parut, termasuk campak dan chiken pox
  • Menghilangkan ruam pada bayi
  • Memberi kelegaan semasa ketidakselesaan akibat demam
  • Sebagai losyen untuk kegunaan harian

jika inginkan sample percuma herbal blend, sila pm sy di fb =)

Thursday, October 4, 2012

CADANGAN SET RESDUNG/ATHMA/EKZEMA/ALLERGIC,



Shaklee Vitamin C Sustained Release 500 mg – antioksidan, memperbaiki sel-sel  rosak
 Shaklee B complex  – sebagai agen penenang dan penstabil hormon
Shaklee Alfalfa – Klorofil yang terkandung dalam alfalfa membantu mengurangkan keradangan dan gatal-gatal akibat lima penyakit di atas 
(alfalfa tidak boleh diambil oleh mereka yang menghidap SLE iaitu penyakit antibodi berlebihan dalam badan

Cara pengambilan:

1. Shaklee Vitamin C Sustained Release 500 mg -2 kali sehari (pagi dan malam)
2. Shaklee B complex – 1 biji sehari.
3. Shaklee Alfalfa – 4 biji sehari (2 pagi dan 2 malam

Dengan pengambilan Vitamin  Shaklee secara konsisten, ia mampu merawat penyakit resdung yang kronik tanpa perlu membuat rawatan resdung. Insyaallah dengan izinnya. Kita hanya mampu berusaha, doa dan tawakal.
Mudah-mudahan, setelah mengamalkan Vitamin  Shaklee, anda tidak lagi mengalami masalah:
-Bersin setiap pagi
-Gatal telinga & tekak
-Mengalir cecair putih setiap masa
-Batuk berkahak
-Nafas berbau
-Gatal hidung & mata
-Sakit kepala
-Sakit gusi

rambut gugur


sumber:majalah Pa&ma


Masalah rambut gugur di kalangan wanita lepas bersalin bukan satu perkara aneh. Kata orang tua apabila anak mula pandai buat ‘buih', rambut si ibu akan banyak gugur. Mungkin itu sekadar mitos kerana terdapat faktor tertentu kenapa masalah kerap berlaku kepada ibu-ibu yang baru melahirkan bayi. Jika dulu rambut panjang mengurai dan mudah disikat tetapi kini menjadi semakin nipis dan kusut akibat rambut yang banyak gugur. Kenapa semuanya berlaku selepas melahirkan si kecil?

9 Perkara Perlu Anda Tahu :1. Keguguran rambut selepas bersalin berlaku kepada hampir semua wanita. Ibu baharu bersalin boleh hilang antara 50-100 urat rambut setiap hari.2. Anda harus faham, hormon (dalam darah) yang berubah setelah bayi dilahirkan menyebabkan keguguran rambut.3 .Walaupun rambut banyak gugur di awal kelahiran, anda tidak perlu panik kerana anda tidak akan menjadi botak. Sebaliknya ia akan kembali normal sebaik bayi menyambut ulang tahun pertama.4. Biasanya, lebih kurang 85 ke 95 peratus rambut lima hingga 15 peratus berada dalam peringkat berehat.5. Selepas peringkat berehat, rambut akan gugur. Biasanya ketika anda menyikat atau bersyampu rambut. Ia akan diganti dengan rambut baharu. Purata keguguran rambut bagi wanita adalah lebih kurang 100 helai sehari.6. Ketika hamil, peningkatan tahap estrogen melambatkan peringkat pertumbuhan. Hanya sedikit sahaja rambut berada dalam keadaan berehat dan sedikit sahaja yang gugur setiap hari.7. Selepas bersalin, tahap estrogen menurun dan semakin banyak folikel rambut masuk peringkat berehat. Ini bermakna lebih banyak rambut akan gugur ketika mandi atau bersikat.8. Keguguran luar biasa akan berkurangan dan rambut akan kembali seperti sebelum pra mengandung. Ini mengambil masa di antara 6 ke 12 bulan selepas bersalin.9. Biasanya wanita yang berambut panjang lebih perasan masalah ini berlaku kepada mereka.

Apa Anda perlu lakukan?

Mama tidak boleh menghentikan makanan yang berkhasiat dan kaya dengan protein dan zat besi selain daripada vitamin pra natal anda.

Elakkan membuat rawatan rambut menggunakan bahan kimia seperti mengeriting, mewarna, melurus sehingga rambut kembali normal.

Penggunaan wig harus dihindarkan kerana ia membuatkan kulit kepala tidak dapat bernafas dengan baik serta merosakkan folikel rambut.

Berjumpa doktor sekiranya keguguran rambut sangat serius terutama jika terdapat gejala lain kerana ia mungkin petanda penyakit postpartum thyroiditis.

Makanan Mencegah Keguguran Rambut

Telur Dan Daging Ayam
Sebahagian besar rambut berasal daripada protein. Jadi, memakan ayam, telur, keju rendah lemak, almond dan yogurt semulajadi boleh menggalakkan pertumbuhan dan mencegah kerosakan atau keguguran rambut.

Gandum
Makan gandum secara teratur bukan sahaja boleh meningkatkan tenaga tetapi boleh mempertahankan warna dan mencegah rambut gugur. Buah kering dan kekacang Buah kering dan kekacang mengandungi zat besi, sulfur dan biotin. Mineral tersebut menjadi sumber vitamin E yang boleh meningkatkan peredaran darah pada kulit kepala dan inositol yang boleh mempertahankan kesihatan akar rambut sehingga mencegah keguguran.

Tauge
Sayuran ini mengandungi gizi yang penting untuk memelihara kesihatan rambut yang dikenali sebagai silika. Silika digunakan oleh tubuh untuk menyerap vitamin dan mineral serta membentuk sel-sel baharu yang membuatkan rambut kuat dan sihat.

Sayuran Hijau
Bayam dan brokoli memiliki kandungan vitamin A dan C. Vitamin ini diperlukan untuk menghasilkan sebum yang berfungsi sebagai pelembut semulajadi untuk melembap dan menguatkan akar rambut.

Buah-buahan SegarTembikai, pisang, epal, oren dan buah-buahan lain dapat memberikan tubuh kuantiti khasiat penting yang baik bagi mengurangkan keguguran rambut.

Makanan Laut
Kandungan zink pada makanan laut seperti kerang, udang dan tiram membantu mencegah rambut gugur dan menguatkan akar rambut. Ia turut membantu sel-sel tubuh menjaga hormon dalam penyerapan vitamin lebih baik untuk pertumbuhan rambut.

Salmon
Merupakan sumber protein, asid lemak penting omega-3, vitamin B12 dan zat besi yang diperlukan untuk memelihara kesihatan kepala, mengurangkan kekeringan pada rambut serta kulit kepala.

Kunyit dan jintan 
merupakan makanan rambut yang baik bagi merangsang pertumbuhan rambut lebih sihat.

Air Masak
Minum sekurang-kurangnya lapan gelas air sehari kerana dapat membantu memberikan nutrisi yang diperlukan sehingga rambut tumbuh kuat dan sihat.