Saturday, June 23, 2012

MULAKANLAH

pernahkah kita dengar,  kata-kata yang menyatakan Ada 3 kategori manusia :- 


BERJAYA : Hari ini lebih baik daripada semalam 

TERPEDAYA : Hari ini sama seperti semalam 
CELAKA : Hari ini lebih teruk daripada semalam 
maka, tetapkanlah matlamat, dan berusahalah mencapai matlamat itu dan berdoalah kepad Allah agar dimudahkan jalan utk mencapainya. Yakinlah bahawa tiada istilah lewat dalam memulakan. 

seperti hadis ini Anas bin Malik r.a berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud

“Jika hari Kiamat datang dan di tangan seseorang dari kalian terdapat benih kurma, maka jika ia masih sempat menanamnya sebelum Kiamat tiba, tanamlah benih kurma itu.” (Riwayat Al-Bukhari & Ahmad)

1. Hadits ini mengajar kita erti komitmen dan nilai beramal utk  segala yg baik.

2. Kita hendaklah sentiasa berusaha melakukan kebaikan jika terdapat peluang, walau pun esok akan berlaku hari Kiamat.

3. Kita hendaklah beramal untuk kebaikan walaupun kita tahu bahawa kita tidak mungkin akan dapat mengecapi hasil usaha kita di dunia ini. Sesuatu amal kebaikan tidak semestinya diraih manfaat oleh kita yang melakukannya di dunia ini. Namun kita tetap akan meraih kebaikan dari amal berkenaan, jika ia bermanfaat untuk generasi akan datang.

4. Apabila kita beramal untuk kebaikan, keperihatinan utamanya ialah untuk mengecapi hasilnya di akhirat kelak bukan di dunia ini. Maka sebab itu, walau pun Kiamat akan berlaku esok dan dia tahu bahawa kebaikannya itu tidak akan menghasilkan apa-apa kebaikan di dunia, dia tetap dianjurkan untuk melakukan kebaikan itu. Dengan perspektif seperti ini, kita akan kurang merasa kecewa jika usahanya tidak mendatangkan hasil semasa hidup kita.

5. Kita tidak seharusnya menangguh-nangguh amal kebaikan yang dia boleh lakukan. Jika kita dianjurkan untuk terus melakukan sesuatu amal, walau pun Kiamat akan tiba esok, apatah lagi dalam situasi yang bukan seperti itu.

6. Kita hendaklah merebut peluang untuk melakukan kebaikan sekecil mana sekali pun seperti menanam benih. Kita tidak harus memandang remeh sesuatu amal kerana menganggap ia adalah amal yang kecil.

7. Hadits ini juga mengajar kita agar bersifat optimis, walau pun akan berhadapan dengan Kiamat pada esok hari.


Pasti semua orang pernah ada angan-angan. tidak kira lah sama ada negetive atau pun positive. pandangan pertama. apa yang penting kejayaan manusia yang berjaya masa kini pasti bermula dengan angan-angan. tidak salah jika berangan malah jangan pula menerus rasmi mat jenit yang jatuh bersama kelapanya.

lewat memulakan adalah jauh lebih baik daripada tidak berbuat langsung

No comments:

Post a Comment