Tuesday, October 2, 2012

5 Sebab Kenapa Perlu Pilih ESP Shaklee1. Protein Tumbuhan vs Protein Berasaskan Haiwan? Mana lebih selamat?
biasa kita belum faham, bila dietition mintak kita lebih makan protein untuk nutrisi kita, kita hanya nampak daging, telur, ikan, ayam. Kita jarang ingat yang tumbuhan pun ada sumber protein dan ia lebih sihat sebab sumber tumbuhan ni tak ada kolestrol. sekarang ni pun, binatang banyak diternak dengan kurang sihat kan. Sumber protein yang berasaskan haiwan seperti daging merah atau ayam mungkin mengandungi bahan kimia berbahaya dan berpenyakit.


Kedua-dua protein tumbuhan dan berasaskan haiwan mengandungi kandungan protein yang sama. Kelebihan protein soya ni adalah sebab dia lebih mudah dihadam, sangat bagus terutamanya untuk warga tua. 


2. Kandungan Kolesterol Tinggi vs Kolesterol Rendah? 
Seperti huraian di atas, dalam protein, kita kena ambil kira dengan jumlah kolestrol. Sebab, kolestrol ni bahaya untuk jantung. Jika seharian kita makan lebih protein haiwan , jumlah kolestrol juga akan meningkat. Sangat tak bagus untuk jantung kita. 

Protein berasaskan tumbuh-tumbuhan mengandungi sifar kolesterol. Esp shaklee ni juga zero kolestrol.


3. Kandungan Tinggi Lemak vs Rendah Lemak? 
Ayam dan daging (protein haiwan) ni mengandungi juga lemak tepu dan transfat. Lemak tepu ni bahaya juga untuk jantung. Kalau kita selalu amalkan makan makanan bersumber haiwan dengan berlebihan, bahaya untuk jantung. Lemak mungkin mengikat jantung dan buatkan dada rasa sesak. 

Protein berasaskan tumbuhan pulak bebas daripada lemak tepu dan transfat tu. Jadi, makanlah kacang, biji-bijian, tauhu dan bijirin penuh yang memberikan anda protein tanpa lemak berlebihan. Esp adalah pilihan terbaik sebab confim dia NON GMO yang tak diubah genetic dan dijaga rapi tumbuhannya. 


4. GMO vs bukan-GMO? 
GMO (Organisma yang diubahsuai secara genetik) ialah tumbuhan, haiwan, mikroorganisma atau organisma lain yang genetiknya telah diubahsuai menggunakan pengubahsuaian genetik atau teknik kejuruteraan. GMO ini telah dikaitkan dengan pelbagai risiko kesihatan. Antara kesan GMO produk ni adalah punca kanser, punca alahan/allergic dan juga toxic dalam badan. 

Esp shaklee ni adalah NON GMO dan tak diubah geneticnya. Terpelihara dari asas biji benih sehinggalah ia dipetik dan diproses. 


5. Sumber Semulajadi vs Sumber yang diproses? 
Seboleh mungkin dapatkan protein anda dalam keadaan semulajadi. Makanan yang diproses mungkin kehilangan kandungan nutrien. 

Tapi, tuntutan seharian pemakanan kita belum cukup untuk melengkapkan keperluan dengan makanan asas semulajadi. Apabila anda tidak mendapat protein yang mencukupi daripada diet anda, anda boleh memilih serbuk protein berkualiti tinggi yang memberikan asid amino dan kalsium untuk menguatkan tulang serta gigi. Sebab, ESP shaklee ni dijaga kualiti prosesnya.


Anggaran 1 hidangan ESP mudah bancuh dengan makanan Daging dan telur. 
( rujukan : https://www.scribd.com/doc/238296318/25-Makanan-Yang-Mengandung-Protein-Tinggi)

Dalam 100 gram  daging sapi mengandung 14 gram protein sedangkan dalam 100 gram daging kambing terdapat 27 gram protein.
Satu telur berukuran besar mengandung sekitar 6.3 gram protein haiwan ( 3.6 gram dalam telur putih dan 2.7 gram dalam telur kuning)    
Bagi yang memiliki kadar kolesterol tinggi sebaiknya memilih putih telur saja sebab ia bebas lemak dan bebas kolesterol. Sedangkan Kuning telur mengandung lemak tepu dan kolesterol. 

Jadi, pilih ESP saja mudah untuk kontrol diet kita. Lagi lagi, mudah disediakan dalam masa kita yang sibuk nak memasak dan menyediakan dalam sediaan yg sihat. (goreng tak sihat). Dan nutrien dalam makan haiwan, akan mudah hilang selepas dimasak. jadi kita tak boleh pastikan , kita kenyang tu , nutrient ada sepenuhnya atau tidak. MAcam kita makan Fast food la. Kenyang, tapi, nutrient? zero.

No comments:

Post a Comment