Monday, July 24, 2017

Unik Autism

Anak autisme memang boleh belajar seperti anak-anak tipikal. IQ mereka tinggi(berbanding dgn pljr bermasalah pembelajaran yg lain, kadangkala melebihi paras normal) tetapi EQ mereka tidak stabil.  

Jika mereka ada sekali masalah adhd atau add atau behavior atau global delay atau speech delay(non verbal atau limited verbal), maka di situ isu akan timbul di mana pembelajaran tak dapat ditingkatkan DENGAN MUDAH (WALAUPUN TIDAK MUSTAHIL) kerana kurang penumpuan, mudah terganggu dengan persekitaran, mudah hilang minat terhadap subjek yang tidak digemari, tidak mahu ikut arahan, berkeras untuk kekal dengan rutin dan perkara yg diminati sahaja, tidak faham arahan, tidak faham dengan soalan berbentuk kefahaman dan analisa, ada yang agresif, ada yg defensif, ada yang mudah tantrum atau meltdown, motor kasar/halus yg lemah, ada yg keyakinan diri yg rendah, ada yg bermasalah tidak lawas pembuangan najis, ada yg blm bebas diaper, isu sensori integrasi, tidak/kurang sabar, self-centered, kurang simpati, kurang empati. Boleh memahami ayat mudah, essay mudah tetapi bermasalah untuk memahami ayat kompleks apatah lagi menganalisa dan merumuskan essay yang lebih kompleks dan teknikal. Matematik memang "kacang" bagi kebanyakan mereka tetapi akan berdepan masalah dengan soalan matematik berbentuk kefahaman.

Terapi-terapi lain seperti behavior modification, psikologi, kerohanian, terapi cara kerja, speech therapy, pengubahsuaian diet, supplemen dan lain-lain  perlu untuk menyokong proses pembelajaran dan survival sama ada di eip, sekolah, rumah, kolej, ipt, tempat kerja dll.

Di sebalik isu-isu di atas, Allah beri sekali kelebihan pada mereka seperti ingatan jangka panjang yang kuat(daya menghafaz), "perfectionist" , otak seni(otak kanan), daya tumpuan yang amat tinggi pada perkara yang diminati(obses), "photographic memory" ,  ada  "6th sense" (kadang-kadang), melihat sesuatu perkara dengan cara berbeza dan penyelesaian sesuatu isu pun berbeza, savantism dalam "foreign languages" / senilukis/ muzik/ "computer graphics" / kejuruteraan/ komputer/ rekacipta/ fizik/ robotik/ jahitan/ memasak dll,  "born with British slang" (tidak semua), cepat "pick up" matematik, boleh menghafal Al-quran, hati yang cenderung kepada agama dan lain-lain yang boleh dimanipulasi untuk membina teknik untuk menguasai dan mengajar mereka untuk memudahkan sesi, "pdp"  di mana-mana institusi.

Ada individu autisme aspeger yang boleh menguasai bab akdemik("grade A student") tetapi masih ada masalah EQ. Tetapi kebanyakannya mild, moderate hingga severe, EQ bermasalah sehingga mengganggu pembelajaran akademik. Mereka boleh sampai ke sijil, diploma atau ijazah tetapi teknik pengajaran dan penilaian perlu diubahsuai sesuai dengan "nature" dan cara otak mereka bekerja. "Teach them the way they learn. Do not force them to accept the way we teach". 

Perkara ini memang amat mencabar bagi pengajar dan penjaga. Setiap individu autisme, "percentage" masalah dan kebolehan berbeza. Satu cara kadang-kadang tak boleh diguna pakai untuk individu berbeza. Di situ perlunya KREATIVITI dan  KEPELBAGAIAN TEKNIK MENGUASAI dan MENGAJAR mereka kerana kita sedar mereka didatangkan Allah dengan pakej potensi yg unik yg perlu dicungkil oleh pengajar dan ibu bapa(mungkin sebagai punca pencarian mereka pada masa depan). Pembelajaran akademik dan kestabilan emosi adalah komplimen kepada potensi tadi. 

Sekiranya betul cara dan teknik menguasai dan mengajar, isu EQ dapat dikurangkan...Percayalah..mereka boleh di"channelkan" ke bidang-bidang yang mereka minati. 

Agama perlu ditanam sejak lahir sebagai cara hidup. Agama adalah benteng kehidupan. Tanpanya, individu autism sama seperti mereka yang lain yang tidak beragama. Penghayatan mereka terhadap agama kadangkala tidak sampai ke tahap normal, diterima atau tidak amalan mereka...serah saja kepada Allah. Istilah "anak syurga" tidaklah sampai mereka "tiada agama" dan tidak menjalani kehidupan beragama.

Tidak sedikit individu autism yg berjaya...belajar dan kaji cara ibu bapa dan guru mereka meletakkan mereka di tempat mereka sekarang.

http://sekolahpulauaman.blogspot.my/2013/02/pengidap-autisme-yang-berjaya.html?m=1

http://autismmythbusters.com/general-public/famous-autistic-people/

http://www.disabled-world.com/artman/publish/article_2086.shtml

http://autism.wikia.com/wiki/Stephen_Wiltshire

Meminggirkan, membiarkan, memasukkan mereka dalam zon selesa, "isolate" kan mereka dari manusia lain/ masyarakat bukan langkah yg baik. Beri mereka kemahiran 3M(minima), kemahiran hidup, kemahiran komunikasi, kemahiran sosial, kemahiran bermuamalah(setakat kemampuan akal masing2), masukkan agama dalam diri, cari atau bina peluang kerjaya, bina keyakinan diri, latih berdikari, doa doa doa, tawakkal.

KESIMPULAN...MENANGANI INDIVIDU AUTISM TIDAKLAH SEPERTI DIHAMPARKAN KARPET MERAH. UJIAN DEMI UJIAN DISEDIAKAN BUAT IBU BAPA DAN PENGAJAR LANTARAN SYURGA ADALAH TAWARAN KEPADA SESIAPA YANG SABAR, TIDAK PUTUS ASA, TABAH, REDHA DAN PERCAYA SETIAP MASALAH YG ALLAH JADIKAN DISEDIAKAN SEKALI JALAN KELUAR(Surah As-Syarh). 60% KEJAYAAN MEREKA BERGANTUNG KEPADA PERANCANGAN IBU BAPA, PENGAJAR DAN SUPPORT DARI PERSEKITARAN(SEKOLAH, INSTITUSI, MASYARAKAT, PIHAK BERAUTORITI, PEMBUAT DASAR). 40% LAGI KEAZAMAN DARI INDIVIDU AUTISM SENDIRI. SEMUANYA DGN IZIN ALLAH JUA.

- PENULIS adalah founder kepada Teknik MUZRA - Teknik menguasai dan mengajar pelajar bermasalah fokus dari kalangan pelajar autism, add, ADHD, slow learner, down syndrome, disleksia, bermasalah "behaviour" dan bermasalah manipulatif.

-Principal Dan Pengasas DM Intensive Potential Drilling Service & Consultancy.

-dari hands on educating experience dgn pelbagai individu autism, add, adhd, dyslexia dan slow learner serta 17 tahun bersama individu-individu autism.

https://m.facebook.com/DM-Academy-formerly-known-as-DM-Training-Consultancy-203485076384362/

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1146961625370031&id=203485076384362

Today is better than yesterday

Jom mulakan hari kita semua dengan sesuatu yg POSITIF

Caj diri kita setiap pagi dengan:
Istighfar
Selawat
Doa
Zikir mathurat
Surah Yasin


Push yourself to the limit
Don’t give up when you still have something to give. 
Nothing is really over until the moment you stop trying

What a lovely Monday morning.. Alhamdulillah..Smileeeee

And keep on smiling... and the world will smiles with you..

..today is better than yesterday..InsyaAllah..








Nini
Master Coordinator Shaklee =) 


Thursday, July 13, 2017

Najis tersumbat. Boleh ada gas bawa maut.

Jarang orang tau, sebenarnya nutrien daripada makanan kita akan diserap melalui USUS KECIL. Usus kecil akan tapis mana perlu untuk body. Selebihnya tu dia akan pass ke usus besar untuk dibuang menjadi najis. 

.

Jadi, kalau usus kecil kita tak pernah kita servis, iaitu, tak pernah kita makan makanan yang boleh detox atau bersihkan usus dari sisa sisa minyak lama, maka nutrien untuk makanan yang kita baru makan tu, tak boleh di serap dengan baik. Maka selepas 3 hari, ia akan dibawa ke usus besar untuk di buang.

Sayang kan. Makan hanya untuk kenyang. Tapi tak dapat apa apa. Jadi najis je. Nutrien tak dapat diserap. Sebab? Usus kecil penuh sisa minyak lama yang tak diservis. 


Bayangkan kita isi makanan dalam botol. Bila kita lalukan air untuk basuh, masih ada melekat di dinding botol kan. So, kita nak berus dengan pemberus atau paling lurang, goncangkan air bersama sabun. Kan. Untuk buang sisa minyak. Lebih bersih. Najis tersumbat kalau sembelit pun bahaya. Ada gas dia. Dan ada yang maut asbab itu. 


Jadi, meh kita bersihkan dulu usus kita. Bagaimana?
.
.
Makan la pelawas herbalax. 



Usus yang sihat ialah yang jika kita membuang najis setiap hari. Dan najis tu jenis yang lembut.

Kalau orang yang jenis berpeluh-peluh dalam toilet, nak cuba push pun seram, maka, ANDA PATUT JGN SAYANG DUIT. 

Cubalah hebalax ni. Dia ada daun senna yang glamer sebagai pelawas semulajadi. Mesti anda akan faham kenapa kami suruh sangat selepas anda cuba herbalax ni.

Bersihhhh...



No fon saya: 014-5068306

Wednesday, July 12, 2017

Tips COD barang niaga. Kepada seller dan buyer.


saya membebel di link ni (klik sini)

Ramai yang keliru dengan perkataan COD. Ni saya nak sahre sikit apa saya tau tentang COD>


COD ni short term kepad (cash on delivery) maknanya, buyer bayar harga barang pada waktu barang tu sampai ke tangan dia. Maknanya, at one time, barang dan duit bertukar tangan. 


Tapi, zaman online sekarang ni, ada yang lebih berjaga-jaga dan berhati-hati. Ada seller yang mintak buyer bank in terlebih dahulu, baru barang tu di hantar. So itu pun dikira sebagai COD. Cuma duit dibayar awal atas sebab keselamatan. seller tak nak pegang duit banyak dalam satu satu masa dia COD barang. 

Maybe barang tu bernilai mahal atau banyak tempat seller nak pergi. Atau seller nak ada transaksi dalam talian untuk memudahkan rekod dalam fail. Takyah kira duit satu satu dah. 

ok.


Kita pergi pada tips kepada seller waktu nak COD:


1. Cari tempat COD yang mudah dijumpai/ ramai orang, dan senang nak parking.


2. Berteman, jika kita nak cod barang kepada berlainan jantina. (ini untuk lebih selamat). Tapi, jika x ada teman, cari lah tempat lebih terbuka. Jangan masuk dalam kereta buyer jika nak terangkan tentang penggunaan produk. Mintak dua duanya keluar kereta. 


3. Ada snap gambar. Maybe plate kereta, atau apa saja yang mudah untuk di trace. Atau buat video, jika sorang. video play dalam kereta kita. Maybe park beberapa meter, biar nampak aksi kita dari arah kereta. Ini jika boleh la. 


Tips untuk buyer.
1. Cari dan cadangkan tempat sesuai untuk berjumpa. Cari lokasi yang kita mudah dan selamat. Ramai orang.

2. Kalau boleh, sediakan duit siap siap, jika nak bayar cash. Jangan belek wallet depan seller atau di khalayak ramai mcm tu.

3. Kalau nak keluar kereta, pastikan anak-anak dalam kereta tu dalam keadaan selamat. Jangan tinggalkan kereta yang ada anak-anak tu jauh dari kita.

4. Pasang video. kalau berteman, mintak teman tu rakam. Kalau seorang, boleh rakam suara saja.

5. Ambik gambar kereta dan number plate seller, sekadar berjaga jaga. Jika tak ada apa -apa, boleh la delete. =)

6. Pergi berteman. 

7. Jangan masuk dalam kereta seller. In case ada seller nak cerita penggunaan barang, biar keluar dari kereta. 


Ini sahaja sedikit perkongsian dari saya. Moga bermanfaat. 


Sekarnag ni, semua pun bahaya. Jadi, sekadar berhati2. Jangan lupa baca doa =)





Pilih makanan, beza lelaki dan perempuan

Banyak bezanya lelaki dan perempuan. 

Tak payah pergi jauh.  Kita perhati cara beli makanan kat kafe pun dah begitu banyak perbezaan yang dapat dikesan. 

.

1. Pinggan/bekas yang dipilih. 

Orang lelaki akan ambil je pinggan yang paling mudah dia capai dan terus menuju ke tempat nasi. 

Orang perempuan biasanya dia takkan ambil pinggan yang atas sekali sebab pekedai biasanya akan letak kain lap pinggan kat situ. (Walhal dia lap juga pinggan tu dengan kain tu karang). 
Lepas dia ambil pinggan,  dia akan angkat pinggan tu tinggi sikit dan tengok kot pinggan tu ada sompek ke, ada bintik bintik hitam ke, ada kesan minyak ke. Selagi tak keluar bunyi menciutkan,  dia akan terus memilih pinggan. Sedangkan pada ketika tu maybe lelaki yang ambil pinggan sebelah dia tadi tu dah masuk suapan ke lapan. 


2. Kepayahan menyukat nasi di perut sendiri. 

Orang lelaki dia nampak je senduk,  dia tekan je ke kedalaman maksimum yang senduk tu boleh capai,  kaut dan lepuk dalam pinggan. Settle. 

Orang perempuan dia akan ambil nasi setengah senduk dulu. Lepas tu dia renung. Rasa macam tak cukup. Dia ambil lagi suku senduk. Eh macam banyak pulak, dia buang satu perlima senduk. Amazingnya,  lepas dia habis makan kau tengok tetap tak habis jugak nasi tu. 😝


3. Membuat keputusan apa lauk yang nak dimakan. 

Orang lelaki dia ambik lauk yang dia rasa berkenan walaupun dia belum habis pusing tengok semua lauk. Pada dia ok dah tu. 

Orang perempuan pusingan pertama dia akan tengok dulu semua lauk yang ada. Pusingan kedua dia akan berhenti di sesetengah stesen lauk, ambil senduk dan usik usik sikit lauk tu. Letak semula. Sambung lagi pusingan ketiga. Kira biasanya 7 pusingan lah baru lengkap semua lauk dia. Kalau boleh dapat haji,  hajah dah semua orang perempuan ni 😜


4. Kebolehan mencari gali. 

Orang lelaki kalau dia makan nasi goreng, dia cedok je nasi tu tanpa peduli ada haiwan atau tumbuhan apa dalam nasi tu. 

Orang perempuan, dia akan kuis kuis dulu nasi tu. Kalau dia suka makan kobis,  dia akan kumpul semua kobis yang dia boleh kesan. Kalau fish cake, senipis nipis fish cake dia akan cungkil jugak. Dia hanya akan stop bila ada orang lain yang nak ambil nasi goreng tu jugak. 
Silap haribulan dia stop sekejap, bagi laluan kat orang tu, lepas tu dia sambung semula!  😂


5. Cari tempat duduk. 

Orang lelaki dia akan cari tempat yang dekat dengan tempat makanan, easy access nak masuk. 

Orang perempuan dia akan tengok siling, ada kipas ke tak. Dia akan tengok kerusi, ada sisa makanan ke tak. Dia akan tengok meja, ada tahi burung ke tak. Dia akan tengok lantai, ada air tumpah ke tak. Hmmmm... 😎

Haaa... 
Itu baru bab nak makan tau. 
Belum bab pilih baju. 
Pilih kuih raya. 
Pilih lapik meja. 

Dia boleh keluarkan 1001 justifikasi kenapa itu perlu, kenapa ini menjadi pilihan, kenapa itu jangan, kenapa ini bersesuaian 😂

Uniknya kan jadi perempuan. 
Kecerewetan dia tu membuatkan dia dipilih allah untuk mengandungkan, melahirkan,  membesarkan dan mendidik anak anak. 
Bila dia cerewet, bila dia teliti, maka dia akan pilih apa yang terbaik untuk suami dan anak anaknya. 

Tak susah pun nak hidup dengan orang perempuan ni. 
Dia hanya perlu jumpa dengan 'right man' yang boleh faham dan beri laluan kepada kecerewetan dia je. 

😘😘😘😘😘😘😘


copy dari fb: izyan izdihar shaarani


Tuesday, July 11, 2017

Kreativiti terdesak: Bisnes gaya Nini Muhammad.





ini selamat la sikit. Hehe
.


Sebelum ni saya pernah buat dah review ni. Benda untuk memudahkan dan jimatkan masa. Gunakan teknologi yang ada. Sebab , bagi saya, guna keyboard ni menulis boleh lebih laju berbanding touch skrin. Tu bagi saya la.


Hari ni nak COD shaklee di Pasir Mas. So ambik peluang walau ada 10-15 minit masa menunggu customer, utnuk menaip review ni di blog ni.


Macam mana nak buat supaya boleh attach keyboard dan menaip dengan mudah?


1. Beli smart spider ni 
- Saya beli kat kedai RM2. Hihi. Kalau longgar tempat bebola dia tu, letak la apa apa kertas kat bebola dia. Haha. Memang kena kreatif la.




2. Beli usb attach keyboard.
- Saya beli Rm10.




3. Ada keyboard
Ni ambik la keyboard pc tu. Haha. Senang kan. 


So, taraaa....sambil asben drive, boleh la siap satu entry. Haha. Memang betul, masa sangat penting. Idea pun datang bila bila masa, kita terus je tulis. Di FB atau blog. Mana-mana mudah.


Cabaran guna ni bila ada anak ramai dengan kita. Tu lain la pulak kesnya. =)


Bisnes ini perlu lebih kretiviti. bukan guna satu tu je sampai kerepot. Pilih cara berbagai untuk satu bisnes. Bukan satu cara untuk pelbahgai bisnes. SIlap tu.

.
.
.

Omega untuk anak dan mak ayah

hari ni hari rabu. nak COD shaklee di Pasir Mas. Orang nak Omega dan garlic. Suami dia makan untuk tenangkan body. Biasa sebab terlalu penat, darah pun mula naik. SO, lepas makan omega dan garlic ni, nampaknya lebih stabil dah emosi dan darahnya. Dia nak teruskan lagi makan omega dan garlic tu, sebab ada kesan best.


Saya pun biasa sebulan tak putus beli omega. Sebab sekeluarga makan omega tu. Anak saya makan omega tu dari dia umur setahun lebih. Dah lama tak kena demam yang sampai lelah.


Omega ni bagus sungguh. Dia punya best tu bagus juga untuk mak ayah yang selalu semput layan anak aktif. Haha. Makan la kasi tenang.



Anak autistic kami ni, omega je la dia layan. Yang jenis air air apa pun tak mau. Bagus dah. Sebab doktor pun suggest dia makan omega 3. 

Inilah dia Omega 3 shaklee

Kita.... Susah sikit je, bising dah.

Bisnes, adalah untuk orang yang faham. Berjuang tu bukan mudah. Tapi, ada janji jaya kalau usaha. Apa bisnes sekalipun, ada perit dia.
.
.
Kita tengok Dato' Vida kaya raya sebab bisnes dia. Tapi dibalik itu, usaha dia bukan mcm kita. Kita ni, susah sikit je, dah bising. Payah sikit nak close sale, dah mula gelong. Belajar hanya bila free. Bila rasa nak. Selebihnya, hidup tenang lah walau itu ini mencabar.
.
.
Kejayaan, apa jua bidang pun bukan terus dapat. Kena ada pelaburan hati perasaan, tenaga, mental. Bukan sekadar kata 'saya nak buat bisnes, saya nak berjaya." Tapi, bila hari esok lusa, entah apa dipikir. Golek golek masuk duit?
.
.
Pencuri pun kena bekerja. Kan.
Saya train ramai orang. Dan dalam tu, banyak keletah. Ada yang begini dan begitu. Tapi saya takkan berhenti train. Mereka yang akan saya jumpa next, adalah orang yang tepat. Kita tak tahu siapa. Yang penting, kita buat kerja. 


Saya dulu bukan minat berniaga pun. Masa darjah 3, saya pernah beli stiker untuk dijual di sekolah. Tapi, last-last, saya yang guna stiker tu sendiri. Hahaha.
.
.
Biasanya saya hanya terllibat dalam berniaga ni secara disebalik tabir je la. Macam tolong mak, buat kuih. Tapi, kalau nak saya jual pada orang, saya tak pandai.
.
.
Saya betul-betul mula berniaga 2011. Tu pun secara dibalik internet. Orang tak nampak saya. Dalam desakan saya stress, sebab orang duk tanya 'best ke tak kerja, duk rumah?'
.
.
Banyak lagi suara lama yang masih fresh terngiang ayatnya di telinga saya. Menag ada ketika dulu, air mata tak berhenti sebab ada suara-suara ni. Salah satunya ayat ni ... 'saya takkan jd macam akak lah. Tak kerja. Saya boring nanti.' Sekarang orang itulah yang sedang nak berhenti kerja sebab stress penat.
.
.
Inilah bahasanya. Jangan sebut benda kita tak pernah tahu. Sebab benda ni bukan kita yang uruskan. Ini semua aturan Allah. Tahu ke, tak tahu ke, suka ke, tak suka ke, di depannya, kita belum pasti dimanakah kita. 

Monday, July 10, 2017

Rasa down dalam bisnes

Ada satu waktu, tahun 2016 dulu. Saya kira waktu tu waktu genting. Sebab semua bisnes nampaknya sedang 'struggle'. Mungkin sebab pelaksanaan Gst yang buat orang 'serabut'. Atau kedengaran macam-macam kemungkinan yang sangat seram bab keperluan harian. 


Ramai kawan saya yang juga bisnes datang luah perasaan. Stuck la. Tak tau nak buat apa. Motivate la aku sikit.


Oh, sesekali, kita kena fikir jauh. Stuck bukan semata-mata motivasi. Tapi, stuck juga boleh jadi sebab:

-.'rasa hati kita pada orang lain'
-.'Minda complicated, fikir tanpa ada jalan yang nampak solusi' bercampur baur fikiran. Sekejap fikir komitmen, sekejap fikir penat, sekejap fikir kenapa aku yang kena hadap situasi ni?'
-.'Rasa kosong sebab lack/kurang daya saing dalam skill dan strategy'
-.'tak ada kebersamaan untuk saing ganding bahu, feeling lonely. Mula rasa tak berguna'


Semua tu, saya juga pernah lalu. oh..nak lalui hidup bukan perkara mudah. Nampak saja kita bekerja dapat gaji. Tapi, hidup harian kita penuh cabaran. Tak ada skill, boleh goyang semuanya.
.
Sesekali tu, fikir lah untuk kita. Tanya ni 'so, sekarang ni, apa aku nak buat?' Nak insaf , nak menangis sebab motivasi tak ada? oh, motivasi bukan mencelikkan kita selamanya. Takat masa yang ada, bila minyak kering, terus jem balik.


Apa nak buat? 
Tolong. Saya pun agak penat dengar orang kata
'Akak, tolonglah ketuk saya bila nampak saya leka'. 


Allah. Saya bukan malaikat, penjaga siang malam. Saya ada dua tangan dua mata. Tu pun berspek.


Tolong jadi orang yang nak cari mentor. Belajar strategi untuk shoot. Belajar untuk berubah cara fikir, cara bertindak, yang betul dan matlamat yang tepat.

Orang kita, terlalu cepat mengalah. Saya tengok tadi, kedai saya makan masa sekolah dulu. Kedai tu dulu hampir roboh sebab daif. Sekarang, siap dua kedai penuh lampu keliling.


Kita nak tengok kejayaan atas saja. DI dalam nya, macam mana owner bekerja siang malam, kita lupa nak siasat.


Bertindaklah cari strategi. Bukan mengalah. stuck je, lari dari mentor. Malu. (silap)


Saturday, July 8, 2017

AUTISM Asperger TRAVEL: 3 cara tenangkan anak tantrum

Anak autism asperger ni, adalah seorang yang mudah faham kalau ada pengajaran dalam bentuk 'gambar'. Biasa nya ada di papan iklan, dalam flight, dalam bas, sepanjang jalan. Mereka belajar dari itu. Kadang-kadang, di hari yg lain dah, dia boleh tanya apa makna sigboard yang dia nampak tepi jalan hari tu? Umi pun pening pikir. Mana satu sign board yang dia maksudkan. Sebab bukan 1 signboard yang umi pernah lalu dengan dia sepanjang beberapa hari tu. Maka, kalau tak ada jawapan yang menepati apa dia nak tahu, mula la nanges. Cakap umi tak good la, membebel la sepanjang hari itu. Kikiki


.
Tapi, itu fun and enjoyable buat kami. Kalau xde suara menangis dan membebel, mula la kami teringat dia. Hehe.

.
DISIPLIN ANAK AUTISM  SANGAT STRICT. Ini saya share kisah Ikhwan sepanjang kami berjalan di Jepun may 2017.

 Antaranya:


1. SUSUN BEG, BERATUR
Waktu nak cek in luggage, kena beratur. Jadi , dia tengok keadaan beratur tu. Semua orang buat. Maka, dia pun disiplin tengok orang beratur, dia juga kena beratur. Beg tu tak boleh selang sikit pun, dia 'stress'. So, dia tolak rapatkan beg tu bagi nampak lurus. 



2. GAMBAR STEP-STEP
Masa naik flight tu, ada gambar-gambar di flyers kan. Kena pakai seat belt. Naik je flight, duduk di kerusi, terus pasang seat belt. Siap pesan kat umi lagi. Ikhwan ni, setiap kali naik flight, dia akan tengok sampai habis juga gambar-gambar keselamatan tu. Dan tanya soalan soalan. Kadang-kadang, umi yang seram dengan soalan soalan mu nak oi. Umi dah la penakut naik flight. Biasanya buat-buat lupa bab kemungkinan apa-apa tu. Tapi, Ikhwan duk tanya macam-macam. Ades. 

Ada gambar handfon yang dipangkah kan. So, maknanya tak boleh guna hanfon. Cakap kuat pulak tu. Umi masa tu buat dah flight mode. Sebab on tu, nak tengok jam. Tapi, kalau Ikhwan dah marah, kena OFF betul la henfon. Hehe

Makanan yang disediakan chopstik. Dia akan makan pakai chop stik tu juga walaupun umi dia dah mintak sudu. Sebab takut dia susah nak makan. Tapi, dia nak makan dengan chop stik juga. Memang sangat gigih.


3. WAKTU (JAM)
Ada beberapa kategori orang asperger. Asperger ni sebenarnya sama je dengan anak normal. Cuma berbeza dari segi (bahasa dan komunikasi social) tu saja beza mereka yang agak ketara. Maknanya, anak aserger ni, jenis bukan berperwatakan fleksible macam budak lain. Asperger ni, dia jenis step by step. Lurus. Dan disiplin mengikut ketetapan. Contohnya yang bernombor seperti Masa, nilai duit dan Jarak. 

Ada asperger yang setiap waktunya akan bercakap pasal nilai jarak. Tanya toilet dimana pun ada soalan jarak. Berapa meter lagi toilet dari sini? Tercengang la orang normal dengar soalan. Hehe


Ikhwan jenis masa. Naik flight je, dia tanya, pukul berapa flight nak terbang? Nanti sampai pukul berapa? Ada masa dalam flight tu dia tido. So, bila bangun je, dia terus tanya. 'pukul berapa dah, sampai pukul 8 kan umi?. Belum pukul 8 ke? tak sampai lagi ke umi". Kikiki. 


Kalau kat rumah, dia tanya: 
Pukul berapa kena mandi? Pukul berapa kena tidur? Pukul berapa boleh tengok tv? Jadi, bila dirutinkan, dia akan follow je step tu. Dan mudah disuruh. Kalau kata, kena mandi jam 6 ptg, maka, sambil dia main tu, kita jerit. Ikhwaaan. Dah pukul 6. Kena naik mandi. Maka, dia cepat akan naik mandi. Hehe. 


Ada lagi ciri lain tapi biasanya yg jenis ada step. Dan kalau berubah step, dia pening sikit. Tapi, Ikhwan setakat ni ok lagi. Boleh nampak dia boleh berubah juga. Sebab dia tak ketara sangat simptom dia.


4. KEMAS PINGGAN
Adakalanya, cerita kartun yang dia tengok boleh mempengaruhi watak dia. Ada dia tengok kartun KIKI BABYBUS. Bagus cerita tu. Lepas makan, basuh pinggan dan lap dengan tisu. 

Jadi, Ikhwan pun buat macam tu. Nak basuh pinggan dan lap dengan tisu. Kat restoran , kita x perlu basuh pinggan u ikhwan. Kat rumah kita dan rumah sedara kita, kita basuhla pinggan yang kita guna. Kat kedai , tak yah basuh. 


5. NAIK BAS NOMBOR BERAPA
Memang anak asperger ni, sangat taksub dengan nombor. Awal awal sampai jepun, kami naik bas B. Kemudian, esoknya berpecah. Kena naik bas D. Dia punya sebut Bas B dan Bas D tu, sampai ke malaysia. Hehe. Naik Bas B, dengan Auny Kiki. Pastu Bas D dengan uncle Jimie. Sebut la sampai seminggu lebih . Ulang ulang. Siap tanya, bila boleh naik Bas C dan Bas A? kikiki. Fening i. 


Cadangan saya pada yang ada anak sebiji macam ni (anak saya 6 tahun): 

a) Kalau dia tantrum nak apa-apa: Kita boleh bagi dia tenang dengan bagi waktu atau step. 
contohnya: 


Ikhwan nak beli beg tu ya? Ok macam ni, Ikhwan ikut dulu Umi, sampai jam 3 petang. Sampai siap umi buat kerja. Lepas tu kita pergi beli beg Ikhwan. (tapi, janji tu kena ditepati. Sebab mereka sangat komit dengan masa)


b) Sebelum keluar bas, kita dah siap-siap janji sambil lukis. 
Contoh: Ikhwan, kita turun bas ni, jalan saja ya. Tak beli apa-apa tau. 

Nanti dia akan faham. Dan biasanya ada soalan dari dia. Aiskrim boleh tak umi? biskut? Roti? So , kita jawablah yang dia boleh. Bagi dia rasa tenang sikit dapat 1 barang.



c) Beri ketenangan jika ada penangguhan. 
Menang anak asperger ni dia lain sikit. Susah nak bertolak ansur kalau dia dah set minda dia begitu dan begini. 

Kalau kita janji nak beli ular mainan dengan dia hari ni, maka, kita kena beli hari tu juga. Sebab penangguhan bagi mereka ni, belum boleh diterima. Tapi, saya ada satu cadangan: kita boleh ubah ayat untuk dia. Biasanya kita kena lukis. 

Ini salah satu cara beri ketenangan pada dia: 
Ikhwan, hari ni, hari AHAD,  ular maianan tak ada kat kedai tu. Dah habis.
Nanti ISNIN, kita datang lagi cari ada ke tak. Boleh?

Ada gambar dibawah ni yang saya tak tahu nak susun. Haha. so, letak sekaligus banyak banyak.


























Kesimpulannya: 
Ada ketetapan waktu. Macam tu la saya handle Ikhwan. Walaupun ada juga la tersilap sikit-sikit waktu janji dan dia ada protes tak puas hati. Tapi saya belajar sikit sikit. Untuk fahami dia. 

Mereka sangat bagus dan mudah kita handle bila dia sorang-sorang. Tapi kalau ada interaksi adik beradik, jenuh juga la bersilat nak kontrol 3 emosi. 

#Mood rindu jepun juga ni. Haha. Ada banyak lagi cerita dia di JEPUN. salah satunya ini: Tetamu hospital jepun lewat malam. Kiki

Nanti saya share



Berbaloi ke pergi DISNEYLAND?

Kami pergi Jepun tengah mei 2017.
Seronok sangat. 8 hari rasa sekejap je. 
Apa ya feeling best kat sana? Nanti saya share sikit-sikit. 
Kami ada dua cerita. Satu dari saya, yang naik bas bersama group company. Satu lagi kisah suami saya bawak anak berdua pergi jalan di Jepun.

Nanti kami share ;)

Untuk posting hari ni, saya just nak share berkaitan pergi Disneyland. 


Kami dah pergi 2 Disneyland. 
- di Orlando, USA. Dan Jepun. 

Di dunia ni ada 6 Disneyland
- orlando
- california
- japan
- hong kong
- Paris
- Satu lagi lupa. Haha.

Di orlando best sikit sebab boleh jalan tengok dia punya Negara buatan tu. Boleh la bergambar. Nak naik mainan, jenuh beratur. Disnenyland Orlando adalah yang TERBESAR. 


Ni di depan disneyland. Disneyland nya dalam globe tu. Ada keretapi dan banyak mainan dalam globe tu. Wooow

Haha. ni jela buleh kenangan. Dapat goofy pulak.

Ketuk pintu rumah morocco. Hehe

Orlando ni, setiap hari akan hujan. Jadi, sapa nak g Disneyland orlando, bawak la siap siap baju hujan dari malaysia. Jenuh beli kat sana. RM40 sehelai. Haha. Hat jenis sarung kembang tu je pun.


Ni kami sampai ke negara Morocco. SAja bergambar. Sebab morocco ni senibina islam. Seronok.

Susah bergambar kat sini. Kena sensor je . Payah , depa asyik lalu lalang. Hehe


Pada saya la, Disneyland hanya tempat untuk bergambar dan untuk dapat satu penglaman dah sampai Disneyland. Sebab di dunia ni, ada 6 je Disneyland. So, kalau dah sampai negara yang ada Disneyland, patutlah kena bergambar di tempat tu kan. Baru boleh masukkan dalam list kita dah sampai Disnyeland negara itu. Kannn. Ngeh ngeh.


Kenapa saya rasa macam tu? Sebab, Disneyland ni ramai gila orang pergi. jadi , peluang kita untuk naik mainan dia adala dapat beberapa. Tambah tambah kalau bawak anak, berdua saja. Tengah beratur separuh dah, tiba-tiba, anak nak kencing, keluar Q, maka, dah tak dapat dah tempat u beratur tadi tu. Kira selamat dah. Tak padan la bayar mahal semata untuk beratur. Hoho


Di Jepun, saya bawak anak sorang pergi disneyland. Fuhh. Mencabar. Dia pulak anak Autism. Tapi, dia nak naik mainan. Cuma tengok orang beratur tu, Allahu. Panjang sampai Q sejam lebih. Untuk naik mainan 5 minit. Huwaaa. Naik la juga 3 mainan. Lepas tu pusing, balik lah. Tak larat. 


Masa ni bulan mei. Sejuk, tapi panas. Macam mana nak describe? hehe.
Matahari terik, tapi angin sejuk. Macam tu la.


Topi pun tak bawak. ayooo
Nak beli, kemain mahal. Sampai RM60 topi. erkk
Jepun memang barangnya tak sesuai rakyat macam i ni membeli belah. haha


Nak naik ni, beratur berejam oii. 
Ni video kami beratur lama semata nak naik binatang terbang tuuu.. (klik link banatang terbang tuu) 





Secara keseluruhan, kalau nak pergi main mainan, kita jangan berharap banyak la. Dan perlukan kesabaran yg amat tinggi. Hehe.



Saya rasa, kali depan ni, kalau pergi ke negara ada Disneyland lagi, saya tak nak masuk dah. BAik g jalan masuk shopping kompleks. Kih 4




 Salam dari JEPUN. Haha,. Walhal ni bualn mei 2017 lagi. Baru sempat menulis entry.










Thursday, July 6, 2017

Anak kedua, dirancang atau kebetulan? Kaedah bentuk anak kedua hebat.

Alhamdulillah, sudah lama saya pendam nak tulis pasal ni. Sebab hati masih rasa belum kuat. Saya ada 3 orang anak. Dan masing-masing berlainan karakter. Diorang masih kecik lagi, tapi kita dah boleh nampak dah sikit perangai masing-masing. 


Tapi, itulah warna-warni hidup berkeluarga. Ada anak begitu-begini, bukannya ia buruk atau baik. Tapi, di sebaliknya ada hikmah. 


Anak kedua, biasanya kejadian 'ter' atau 'planned supaya si sulung ada kawan" atau memang juga niat untuk dapat anak kedua ketiga dan seterusnya. Cuma rata-rata ada yang silap niat waktu nak ada anak kedua. Meh kita imbau kembali =) Imbau sorang-sorang la ya. Takkan nak cerita. kikiki


Keadaan tu lah yg membentuk diri mereka ni. Bukan saja-saja terjadi sesuatu tu tanpa sebab. Sebab tu, kita dinasihatkan imbau balik setiap kelahiran anak-anak kita. Untuk kita plan pembentukan mereka untuk membesar dengan baik. Kalau niat dulu, ada sedikit terpesong, maka, istighfarlah dan mintak Allah bantu supaya, anak ni ada kesamaan jiwanya dengan penerimaan kita. Sebab itu semua adalah gelombang. Susah nak cerita.


Antara ciri anak kedua yang biasa sangat kita dengar
:

1) Dia rasa dia seolah-olah ada untuk memeriahkan saja.
2) Mereka rasa macam tersisih. Rasa kurang dihargai.
3) Lebih perahsia. 
4) Agak keras.
5) Ada sedikit ragu dengan orang sekeliling.
6) Sensitif/menyendiri
7) Suka buat sesuatu yang pelik untuk menampakkan kewujudannya. 


Namun disebalik nya, dia sebenarnya :

1) Seorang yang mudah kesian kat orang
2) Berdikari dan ada pendirian.
3) Ramai suka berkawan dengan dia
4) Kreatif dan lebih matang
5) Cepat dapat penilaian/ banyak idea pendapat.
6) Imaginasi tinggi.
7) Jiwa leader
8) Romantik/cepat tersentuh


Sebenarnya, anak kedua ni, lebih ketara kita nampak personaliti dia bila dia diapit. Maknanya bila kita ada anak sulung, kedua dan ketiga. Maka akan nampaklah anak kedua kita tu sebenarnya bagaimana. 


Mak ayah.. Realitinya kan, anak kedua ni boleh jadi sangat hebat. Jika ibu bapa pandai handle emosi mereka. Sebab sebenarnya emosi mereka nilah yang membentuk jiwa tu. Diorang ni suka sangat cakap-cakap sendiri , dengan hati dan pemerhatian. Dia rasa begini begini. Dia rasa begitu begitu. Maka, menjadikan anak kedua ni lebih berciri seperti disebut diatas sana. 


Maka, ada sedikit sharing tips, yang saya nak tulis ni untuk panduan saya dan yang membaca juga.

TIPS BENTUK ANAK KEDUA HEBAT:

a) Beri hadiah jika dia berkelakuan baik.

b) Bagi tugas dengan pujian, bukannya arahan.

c) Waktu dia marah, peluk dia dan sebut kita sayang dia, dan puji apa dia pernah tolong kita. Ajak dia sebut balik apa dia pernah bantu kita. Mereka akan lebih rasa dihargai.

d) Jangan bandingkan dengan abang.
Cth ayat: "tengok abang long tu. Abang long good, rajin tolong umi. Abang ngah kena la jadi good juga"

Ini akan membentuk ego anak kedua. Jadi, kena tukar kepada:
"abang ngah pernah tolongg umi mop lantai. Cantik dah lantai rumah kita. Kali ni, abang ngah cantikkan lantai depan pulak boleh kan? Mesti cantik rumah kita."

e) Sesekali, bawak la anak kedua jalan keluar dia seorang. Dan berborak la dengan dia baik baik. Bagi apa dia nak untuk waktu tu. Mesti dia sangat teruja. 


Anak kedua ni, sandwich antara cemburu abang dan cemburu adik. So, kena tengok nilai mereka ni. Biasanya anak kedua ni akan jadi mangsa beralah. Beralah pada abang, dia lah juga. Beralah pada adik pun dia kena juga. So, itulah anak kedua.


Namun jauh disana, mereka ada kreadibiliti untuk jadi seorang leader hebat. Dan biasanya mereka ni ada idea yang banyak. Berboraklah dengan mereka. :)


Selamat menyantuni anak kedua. Doakan mereka berjaya dunia akhirat. 

Gambar ni, rasa rasa mana satu anak kedua? 😂😂🤣


Siapa anak kedua. Setuju tak? Hehe

Tuesday, July 4, 2017

Perempuan beranak dan bagi susu.

Perempuan ni, masa umur remaja, kulit berjerawat sebab perubahan hormon. Biasalah, masa sekolah menengah, borak dengan kawan isu pencuci muka. Sebab kulit mula naik biji-biji. Tambahan pulak baru datang period. Hormon sudah berubah.


Kalau dah kahwin pulak, hormon berubah juga. Mungkin sebab sudah ada interaksi suami isteri yang membuatkan biologi perempuan itu sedikit berubah. Sejauh mana ia berubah, wallahua'lam. Nanti ada info baru, boleh saya tulis lagi. Biasa kalau masa belum kahwin, period gelong, kadang-kadang, selepas kahwin, period jadi teratur. Kalau sebelum kahwin, ada senggugut maha hebat, selepas kahwin tup tup hilang senggugut. Ada juga sebelum kahwin, muka kusam, jerawat banyak, tapi selepas kahwin, dah lain macam kulitnya,  Itu adakah kebetulan? atau ada keadaan lain yang menyebabkan ia berlaku? Nanti ada info, kita sahring lagi bab ni. 


Perempuan kalau mengandung, hormon nya pun berubah lagi. Ada yang waktu mengandung, kulit jadi naik biji gatal penuh badan. Ada kulit muka jadi berminyak. Ada yang naik jerawat sampai kepala dan belakang badan. Macam-macam lagi la. 


Perempuan, kalau dah bersalin dan menyusukan, hormon kita berubah lagi. Ada perempuan selepas bersalin yang libidonya makin kurang. Keinginan bersama suami makin rendah. Adakah sebab hormon atau sebab badan sudah penat dengan perubahan? Bayangkan kalau setiap tahun kita mengandung,menyusu, mengandung, menyusu. Inilah yang jadi pada perempuan. Tak sempat nak manage hormon supaya menjadi lebih baik dan rileks. 


Maka, sebab itulah, perempuan tak boleh ambik ringan bab nutrisi dan makanan. Betullah, kita makan hariannya. Tapi adakah lengkap dan makanan kita tu nutrisi 100% tak musnah? 


Ada perempuan yang bekerja. Pagi-pagi sudah amat rushing. Sediakan semuanya. Termasuk bawa beg pam susu ke pejabat. Begitu sekali perempuan ingat anak. Sampai waktu pam, lupa nak makan. Nak balik, terkandas dalam jem. Balik rumah, baby pulak menyendeng. Mak tak sempat nak berehat pun. Esok keluar kerja lagi. Dan makin lama, body makin penat. Samada melepaskan peluang menyusu secara fully ekslusif dengan bagi susu formula ataupun teruskan dengan stress sebab susu makin sikit dan badan makin penat.


Ada perempuan yang surirumah, start celik mata, anak 3 orang dah celik sama. Mula la ke sana sini ya. Yang ni kencing, pastu yang tu berak. Yang tu tumpahkan nasik, yang ni nak susu. Yang tu yang ni. Sampailah nak tutup mata lagi. Tapi, malam-malam tersedar juga, sebab baby nak susu. Me time ibu pun tak tahu dimana. Nak masuk toilet pun ada suara memanggil dari luar pintu. Ini kes realiti. Ramai tak sempat nak makan dengan sempurna.







Inilah kita orang perempuan. Bukan salah nak bersalin menyusu. Sebab ianya ada pahal besar sebesarnya yang Allah janjikan. Jadi, tambahkanlah nutrisi harian kita dengan asas-asas yang lebih kompleks dan mudah. Asalkan ianya natural. 

Amalkan lah suppliment. Supaya badan dan hidup kita lebih tersusun. Sebab stress dan body penat ni, macam-macam lagi potensi keburukan akan ada. Sebab penat, mudah nak marah suami dan anak. Muka nampak stress. Pemikiran lebih negatif. Tengok ini sedih, tengok itu stress. Dan macam-macam lagi. Hidup kita untuk kita nikmati dengan baik. Jom kita amalkan pemakanan lebih baik dengan suppliment. 


Guna yang asas saja. Atau boleh contact saya jika perlukan consultation untuk suppliment yang lebih diperlukan anda. Mungkin hanya perlu satu tablet saja. =) 014-506 8306


Saya amalkan Vitamin C secara konsisten. Kulit muka pun makin ok. Rasa lebih tenang.


AUTISM PART 3: Tips kontrol deria bunyi anak autism yang sensitif sangat.

Fuhh. Selesai dah untuk anak Pasti beraya hari ni. Masak dalam 2 kg juga nasi. Ayam 2 ekor. Tapi agak lembik pulak nasinya. Ayooo. Acane boleh terlajak air pulaks ni chef oii. 
.

Ni nak cerita bab 'sensory' Ikhwan. 
Dia dari kecik, sangat aktif. Masa dah pandai jalan tu kan, kita lepaskan dia jalan sendiri tu, kira enjin turbo. Berdesup jalan tanpa break. Juga tanpa side mirror dan cermin padnang belakang. Dia jalan je ikut kaki dia.


Sensory audio
Saya perasan sensory audio dia ni masa umur dia 4 tahun. Masa ni baru nampak ketara dia tutup telinga kalau ada bunyi kuat. Pada mulanya saya ingatkan itu perkara biasa. Tapi bila saya kaji, ooo betulla. Sensory budak autism banyak lack. Deria rasa belum matang. 


Lepas saya tau bahawa, menutup telinga dengan muka berkerut tu adalah tanda masalah sensory audio, baru saya ingat. Waktu kecik dulu, dia pantang dengan bunyi. Walau slow se slow bunyi pintu ditutup. Mata dia akan automatik celik walaupun waktu tu dia tengah tido. 


Maka saya bawak pergi terapi. Dan ada suggestion dari beberapa pakar. Saya list dibawah ni:

1) perkenalkan dia dengan pelbagai bunyi. Boleh guna youtube dan pasang speaker telinga. 


2) Pasang bunyian waktu dia tidur. Biasakan itu


3) Bunyi wisel, bunyi pon pon macam pencual ikan tu, selalukan buat secara real. Kena ada wisel dan pon pon la di rumah.


4) Pasang radio atau bunyian waktu dalam kereta. Naik dan turunkan volume untuk test kebiasaan dia. Buat sehinga dia biasa dengan bunyi kuat.


5) Biasakan bawa ke tempat bunyi. Kalau dia x selesa untuk permulaa, bawak pemasang telinga tu. Untuk dia relaks sebentar. Atau pasang muszik muzik tenang.


6) Pasang muzik pelbagai yg tenang tenang. Mcam bunyian alam. 



Ni dalam bas, Ada taklimat guna microfon. Dia tutup telinga. Sebab saya tak ada backup muzik lain. Terlupa dan tak bajet akan ada kes ni . Hehe




Waktu dia tak selesa sangat, bawa keluar main di ruang lain untuk bagi dia tenang atau bawa bunyian spare yg relaks untuk dia dengar. 


Ok, ini saja sedikit perkongsian pagi ni. Saya akan sambung lagi nanti. Nak bersiap pergi jamuan raya pulak. Hehe

K baii

Orang bisnes menunjuk untuk riak?

#Bisnes #pernah #NAIK, #pernah #JATUH?


Lama sangat dah saya rasa tak tulis pasal bisnes. Sebab awal Ramadhan hari tu, ada masalah kejang jari dan pergelangan tangan. Tak ada la teruk mana. Cuma, nak menaip tu, rasa mood kelaut china selatan. Haha

.
Bisnes. Saya banyak follow rakan-rakan FB yang berbisnes. Tak kisahla bisnes apa pun, tapi saya nak tengok keperibadian dan macam mana la dia boleh berjaya. Boleh bagi mak ayah RM1000 sebulan tu sudah sangat baik walaupun mak ayah tak mintak pun. Tapi, kalau diberi RM1000, mahu sengih juga mak ayah kita kan. 
.

Masyarakat kita sekarang ni jenis pelik jugak. Tengok berjaya je, nak test dulu. Tunggu la tahun depan, jatuh la tu. Perasaan apa tak tau. Tapi itulah resamnya. Orang tak suka bab 'ajak- ajak' atau 'tunjuk-tunjuk'.

Bukak kedai/HQ, dirasa menunjuk. Rasa hebat
Bg duit mak ayah RM1000, rasa riak.
Buat rumah banglo, rasa ' alaa, perlu ke tunjuk pada umum?

Kawan, bisnes ni macam kita belajar dulu juga. Dengar kejayaan orang ni dapat straight A, nak resepi kejayaan. Pergi seminar score straight A, macam-macam lagi. Adakah itu pun bermasalah?

Macam tu juga la bisnes. Orang tunjuk kadang-kadang untuk 'ajak berjaya bersama'. Tak ada faedah orang bisnes nk tunjuk semata nak riak. Buang masa saja. 


Ajak ni ada banyak medium. Di kaca Tv, ajak jangan main henfon waktu berjalan, guna iklan. Ajak jangan ambil dadah, melalui video. Ajak jadi baik, dengan tanyalah ustaz. Semua tu berbentuk ajak. 


Jadi, orang bisnes, ajak nya adalah melalui pembuktian. Kalau tak, macam mana orang nak inspire yang dia ni betul boleh ajak orang buat bisnes.  Dan tak semestinya kita kena ikut dia buat bisnes dia.Kita ambik intipati apa dia 'ajak' tu saja pun sudah bagus. 

.
Buang dengki hasad. Buang rasa tak puas hati. Jatuh bangun tu adat bisnes. Ada banyak hikmah yang Allah atur dalam medan sunnah tu. Jadi, jangan kita asyik tanya jatuh ke bangun ke bisnes orang atas niat nak bagi hati kita puas tengok bisnes orang tu makin jatuh. 


Saya pernah baca buku sambil nanges. Buku 'Bisnes cara kami', Buku ' Allah maha mengetahui". Allah bagi satu ujian, tak ada siapa boleh bg keputusan ianya buruk atau baik. Sebab "TAK ADA SAPA TAHU" . Itulah hikmah =)

Ciri Autisme Asperger - part 2

Ikhwan ni kanak-kanak autism kategori asperger. Dari segi IQ dia adalah on average, malah ada juga yang dia lebih baik dari anak-anak yang normal. Yang lebih tinggi dari anak normal tu, kita panggil asperger high function. 

Ni ada link video, orang explen keadaan orang asperger dalam classroom

https://www.facebook.com/101341536125/videos/10151334778561126/


Hanya kelakuan dan komunikasi yang jadi isunya. Itu sahaja kelemahan ikhwan. Inilah keadaan yang masyarakat susah terima. Jarang orang tanya, budak jenis ni, kat sekolah, pandai ke? Dah pandai baca? kira? Sebab dirasa macam budak macam tu takkan belajar dengan baik.

Asbab masalah kelakuan dan komunikasi nilah, faktor kepada banyak cabang lagi di sekolah.
Macam mana dia nak bergaul dengan rakan yang pelik dan pening dengan cara dia berkomunikasi? Ada kawan tak dia nanti? Sebab memang sehingga sekarang, kawan dia sekejap sekejap je boleh. Sebab makin lama, Ikhwan mula pelik perangai. Haha.


Ikhwan punya style bergurau, kita nak kata jenis apa pun tak tahu. Pastu dia suka gelak. Orang normal akan pelik sebab, tak pasal-pasal dia gelak. Biasanya dia gelak sebab ada isu atau kes dia imaginasi sendiri. Tu yang dia akan gelak. Kadang-kadang dia nampak umi dia jadi lembu la, jadi ikan la. Jadi strawbery la. Adoi la. Dia sebut, Umi, kenapa muka umi jadi lembu? Tapi, jarang jarang la imaginasi dia macam tu. Haaa. Masa ni, kita agaknya, marah ke gelak? 😂😂 

Ikhwan suka belajar. Tapi dia lebih suka belajar sorang sorang dengan cikgu atau dengan orang yang nak ajar dia. Kalau ajar ramai-ramai, banyaknya, dia akan lari dari menyertai. Rasanya sebab otak dia tak boleh nak terima kekalutan bila ramai-ramai. Jadi, memang kena ajar dia balik sorang-sorang. Di aliran kebangsaan, susah nak ada keadaan ni. Sebab pelajarnya ramai.


Ikhwan bukannya tak pandai.
Umur 4 tahun, dia dah boleh abc dan kiraan nombor. 
Umur 5 tahun dah boleh bawa basikal tanpa tayar kecik.
Umur 6 tahun dah pandai membaca, mengira, menulis.


Hanya kerana otaknya, dia agak special. kadang-kadang, kita amat penat sebab melayan dia bercakap. Sebab soalan dia selalu pelik-pelik. Dan selalu tak puas hati. Dia suka menangis suara kuat kalau tak dapat apa dia nak. Dan suka membebel panjang dari awal masuk kereta, hingga bukak pintu balik rumah. 😂😂 

Ikhwan sukar nak faham kalau kita bagi penjelasan secara lisan.Dia kena dijelaskan secara penulisan atau lukisan. Cepat serap, dan akan ingat sampai bila bila. Kadang-kadang Iman pun garu kepala tengok abang Ikhwan. Haha


Saya sambung part 3 nanti ya. Stay follow meee =) 




Monday, July 3, 2017

Perempuan selalu complicated?

Alhamdulillah, dah lepas sambut raya. Masing masing juga dah masuk back to routine. Yang bekerja dah bekerja, yang cuti masak , sudah kena masak. Haha ☺☺☺ Alaa, rilek ar.. Hujung minggu ni kita gi raya lagi ya. Kih kih


Menjelang beberapa hari nak raya hari tu, di Facebook tu, macam macam perkongsian kisah yang kita baca. Isu macam-macam.
- Menantu hantu. Balik rumah goyang kaki.
- Ipar duai pemalas. Aku sorang je yang duk dapur masak
- Jalan jem
- Biskut raya alaf baru bentuk ulat.
- Budak budak datang rumah orang,  buat sepah macam hantu saja.


Ikutkan, banyak lagi la kalau nak tulis. Macam-macam isu. Bagus juga la. Tak adalah media socail tu sekadar apa je kan. Baik yg ada sharing ilmu manfaat. Best juga baca buat pedoman.


Ok, berbalik pada tajuk. Perempuan ni selalu complicated ke? Sebab apa ya?



Saya pun perempuan. kadang-kadang kita fikir lebih-lebih sangat tambah tambah kalau ada masalah. Terus bersambung. Sampai asben mintak buat air pun dah jadi perkara berat macam kena banting tanah. Kih3.

Isu complicated ni, saya rasa ada dalam beberapa hal:


1) Packing balik kampung / packing travel
Ini kes, orang duk share. Perempuan biasa bawak almari balik kampung atau travel. Semua benda dia nak masukkan. Sebab fikir takut nak guna. Haha. Memang ni. Cara nak atasi adalah dengan 'ada tawaran duit'. Takapa la Yang. kalau perlu nanti, kita beli je la. Haaa,  ini bikin hati dia tenang. hahah


2) Nak pakai apa bila plan nak keluar jalan.
Jangan la ajak keluar 5 minit dari sekarang. Nanti dia stress. Haha. Langsung taknak keluar. Sebab feeling mood dia memang complicated. Kalau nak keluar bawak anak-anak, lagi la dia fikir. Bab susu, baju salin, pampers, plastik sampah, sikat rambut blablaaa. (idea AmyzuhaiNieza Zulkipli)


3) Nak masak apa.
Ini, biasa perempuan complicated bila nak beli bahan masak. Susah nak kirim kat orang tlg beli. Sebab idea masak bukan datang sebelum ada bahan. Tapi, selepas tengok bahan di pasar. hehe. Baru laju nak masak itu ini. Kalau x, dia punya termenung, nak masak apa ya. apa ya. kiki (idea fatihah amanda sumayyah)

4) Nak bercuti dimana
Kalau perempuan fikir pasal bercuti, dia nak tau keadaan tempat tu. Sesuai untuk sapa. Mudah tak nanti bawak anak. Kena ada apa kalau nak ke sana. Kasut mana nak pakai. Baju berapa helai. haha. Melalut fikir sampai la google tempat lain pulak. ades. haha (idea khasila ramlan)


5) Nak pakai baju mana g kerja?
Ini pun lahai. Masa saya iron baju asben dulu, senang je. Iron , dia pun pakai. iron pakai. Haha.
Kalau baju sendiri, jenuh tenung almari. Ayoooo (idea zuzila hana)


6) Baju raya kaler apa tahun depan? Haha
Baju raya mesti sama sekeluarga. Jangan buat main kalau xsama. hehe
Ni dah abes raya. Dia tengok gambar rakan rakan di fb. Dia pun fikir. Lawa kaler ni. Boleh la masuk list raya tahun depan. hikhik. jangan ar marah. Ni planning yang jimatkan masa. (Idea nurul syamimi dan Nini)


7) Apa nak buat esok bangun pagi? 
ini biasa la orang perempuan. Sambil bersiram dia boleh fikir. Lpeas keluar bilik air ni, nak g ambik itu ini kat dapur, pastu g iron baju, pastu bla bla. Punya details. Hehe (idea Zuera shams)


Ok ni jela bab complicated yg saya boleh rumus sikit. Bukan complicated sangat pun. Cuma jenis fikir dalaaaam sangat. Bercabang dianya otak. Apapun, lelaki dan perempuan saling melengkapi. Complicated perempuan tu pun ada masanya good sangat.


Terima kasih kawan yang bagi idea point ni.

Best kerja dari rumah?

Hari ni pagi-pagi, hirup udara segar kat luar rumah. Kereta motor, van, bas sudah lalu lalang di jalan. Sibuknya jalan depan rumahku ini ya. Ya la, laluan utama. Risau juga kalau pintu pagar terbuka. 3 meter je dengan jalan raya. Tapi seronok sebab boleh nampak ragam dan rutin harian. Jalan ni, kalau ke petangnya, mula jem. Sebab orang balik kerja. 




Saya ni, kerja juga. Cuma berbeza jenisnya. Berbeza aktiviti. Bangun pagi, siap siap solat, mandi, kemas-kemas bilik sikit, maka, ambik henfon dan keyboard, mula menaip cerita di blog. Hehe. Best gila ya kerja macam tu? Tapi ni bukan satu aktiviti saja kerja saya ni. Banyak lagi, dan kena gabung dengan kerja sebagai suri rumahtangga. Macam-mana?

RUMAH KEMAS
Saya dulu seorang perfectionist juga. Mengemas kena kemas A punya la. Sapu macam dah takkan ada habuk naik dah. Haha. Tapi sekarang, sebab kerja dari rumah, kita kerja dengan anak anak sama-sama. Biasalah budak-budak kan. Mainan sebakul tu, diorang ni main tuang je. Pastu tinggal. Grr. Tapi, ku dah buat tak nampak dah. Main lah sepenuh hatimu. haha


TANGGUNGJAWAB SENDIRI
Kerja dari rumah ni, dia atas kita semuanya. Kalau kita faham apa nak buat, kita akan tau bila kita kena buat kerja tu. Jangan tangguh tangguh atau 'kena juga buat'. Jangan sebab ada lesen kerja sendiri, kiota boleh escape dari buat kerja. 


FAHAMI RUTIN
Ambik masa, kaji sebentar, apakah rutin yg kita boleh fix kan (tetapkan waktunya). Maka, kita akan dapat buat semua tu dengan laju.

Cth rutin harian yang boleh kita tetapkan:


Waktu nak solat subuh

- Masukkan baju dalam mesin basuh.
- Keluarkan bahan beku, rendam. 
- Basuh beras dan letak nasi sekejap. 
- Solat subuh dan wirid, quran


Apa lagi rutin yang boleh ditetapkan? Boleh kita cari sendiri aktiviti kita. Macam iron baju kerja suami. Buat sekaligus dengan baju sekolah anak-anak (anak 8 tahun kebawah). Dah besar tu, iron sendiri la kan. =)


Bagi saya yang 6 tahun kerja dari rumah, saya seronok sebab saya boleh atur sendiri kerja saya. Penat tu biasalah. Siapapun akan penat. Kerja kat luar pun penat juga. Sebab kita bukan duduk saja di rumah. Kita kan bekerja. 

Ada orang tak suka kerja dengan kalut anak-anak. Terpulangla kita kan. Sebab ni saya cerita kisah saya. Kerja dengan anak-anak memang mencabar. Cuma, ini saja waktu  ada sementara mereka nak besar. Dah sekolah nanti, dah makin besar, dah ada kawan, lain dah cara kita nak urus mereka ni. 


Alhamdulillah, 6 tahun ni, saya fully di rumah dengan anak. Bermula dari si sulung hingga anak ketiga ni. Dan ini juga ruang untuk saya. Sebab anak sulung saya ada AUtisme ASPERGER. Memang ternyata, berada di rumah dan buat terapi sendiri amat baik dan lebih berkesan. 


Best kerja dari rumah? Seperti saya nyatakan tadi, ia terpulang pada inidividu. Tak ada jawapan khusus untuk soalan 'bes ke kerja dari rumah/' hehe.


K. u ol. Hari ni dah 10 syawal. Dah puasa 6? Saya belum lagi. Ades. 

USB attach keyboard dengan android

Awal Ramadhan hari tu, dah mula jari dan pergelangan tangan krem dan kebas. Tak tahulah kenapa. Maka, nak pegang henfon dan menaip, memang sangat tak seronok. Mood menulis hilang bukan sebab idea tak ada, tapi sebab sakit jari. hoho. 

.

Duk fikir juga, sampai bila naka macam tu. Kan. Kita kena buat kerja. Amanah banyak lagi nk buat. Ejen ejen perlukan saya. Saya tak boleh tinggal depa lama-lama. 
.
.
Fikir dan fikir, sampailah jumpa satu cara. Nak guna keyboard. Yang boleh attach dengan henfon. Maka, dapatlah satu idea. Beli kabel ni. Sebab dia boleh sambung dengan keyboard. 

Vroooom, terus asben g beli di KB Mall. Rm10 saja. hehe




Kemudian saya ada keyboard jenis getah, boleh gulunag kalau nk bawak masuk beg. Cuma, kelemahan dia, kita taip, susah nak lekat huruf. Jadi penat pulak. 


Ni keyboard tu.


Last lastu, ku guna juga keyboard biasa. Tudiaaa. Laju menulis, sampai tak dan jari l pulak. Haha. Best. Sebab rasa dah selesai satu masalah. WSalhal benda ni patut selesai lama dah. Tapi , biasalah bulan Ramadhan, fikir masaka sahur, masak buka. tu jela. Hehe.


Alhamdulillah, seronok guna keyboard attach dengan henfon. 



Boleh menaip dengan laju dimana saja anda berada. Haha

K bai. Tu je nak review hari ni.