3 Tips penjagaan kulit

1) Jaga kulit dari kelembapan asas
- Elak dari terkena sinar uv terlalu direct. Amalkan protection dari spf. Sebab dalam sinar matahari ada uv yang boleh tembusi sel kulit dan sel kulit makin lemah dan mati.

Kulit kita cerminan kesihatan dalaman kita. Jaga kulit ni, selain dari kita cari produk untuk muka (skin care) , penting sangat juga untuk kita jaga pemakanan harian kita. Sebab kulit pun sejenis sel. Sel hidup dengan keperluan nutrisi asas.

Antara makanan untuk sel kulit adalah:

2) Protein
Protein Ni kita perlu untuk bina kulit kita yang lebih sihat. Tubuh kita tak boleh hasilkan protein sendiri. Kita perlu dapatkan protein dari makanan harian kita.

Untuk jaga kulit, kita kena cari protein yang bagus dan berkualiti sah.

- Protein tu akan digunakan oleh sel kulit untuk sel berkembang sihat.
- Protein tu juga diperlukan sebab nak bina sel baru dan juga baiki sel lama.
- Protein jugak terlibat dalam nak hasilkan enzim dan hormon yang sihat dan yang penting untuk kulit.
- Protein juga ada asid amino yang sangat penting untuk kulit. Asid amino ni kita perlu setiap hari dari makanan. Kadang kadang, ada makanan kita yg tak bagi cukup asid amino. Akibatnya, kulit makin lama makin kusam.
- Protein bantu hasilkan glutation yang bantu lindungi sel kulit dari kerosakan sinar matahari


Protein adalah salah satu dari 3 tips penjagaan kulit.


3) Vitamin c
Vitamin c ni bagus untuk mengatasi radikal bebas untuk dapatkan kulit yang sihat. Vitamin c shaklee ni jenis larut air yang ada banyak fungsi untuk badan kita.

Bestnya vitamin c shaklee ni sebab:
- Fungsi utama dia adalah sebagai Antioksida
- Produk semulajadi
- Diesktrak dari jagung. Sesuai untuk perut sensitif.
- Sistem pelepasan berperingkat iaitu dia lepaskan vitamin c 500mg tu dalam 5 jam. Kenapa 5 jam tu penting? Sebab, untuk meningkatkan penggunaaan dalam badan dan elakkan pembaziran bila vitamin c masuk dalam badan. Tak terbuang begitu saja sebab dalam 5jam, badan akan serap semuanya.
- Ada bioflavonoid


Boleh wasap saya untuk pertanyaan
http://www.wasap.my/6015068306
Fb: Nini Muhammad

Antara testimoni esp:




Antara testimoni vitamin c :


Comments

Popular posts from this blog

7 petua cepat bukaan pintu rahim

AUTISM PART 3: Tips kontrol deria bunyi anak autism yang sensitif sangat.