Friday, November 24, 2017

Kesan makan vitamin c shaklee

Siang tadi lepas habis exam Di BEIJING ni, bergegas balik asrama nak kemas barang, dah la tak kemas apa apa lagi, kena kosongkan bilik lak tu, mcm lipas kudung la saya mengemas, sbb abati (ayahandaku) nak datang ambil Jam 4 petang, abati ni selalu sangat menepati masa. Never Late !




Siap siap kemas, tepat jam 4 petang, abati sampai, settle angkut barang semua, masuk kereta.. abati cakap dengan muka terkejut.. Eh, muka kamu nampak berseri-seri la.. licin ja.. kamu pakai apa, baik habaq...

Mula-mula tu suspen juga apa la abati nak tegur pasal muka aku ni.. bukan boleh sensitip juga la kalau orang tegur pasal muka ni. Huhu. Biasalah perempuan.

Dengan spontan saya jawab, eh mana ada pakai apa, tak dan dok kalut mengemas. Abati biaq betui...ka abati perli .. ?

Dengan nada slumbernya, abati cakap, idokk.. betul la ni.. berseri-seri,, yelah dah tak stress exam, berseri-serilah wajah anakandaku ni. 

Me : haha, kelako la abati ni.
Tau dak sebenarnya kenapa ..? Yelah, nak kata saya ni lawa, mmg idok le,, kulit pun sawa matang jer,, hitam manis pandang tak jemu 😝.. kulit saya tak putih gebu mcm orang lain.. sekali sekala naik jerawat besar pula tu bahagian pipi kiri, memang ni tempat favorite sekutu jerawat, saya baca orang yang naik jerawat bahagian pipi kiri ni, sebab selalu stress, maka naik la jerawat bahagian pipi kiri tu,,ala kulli hal, saya bersyukur sebab saya tahu Allah dah ciptakan saya dengan sebaik-baik kejadian, Alhamdulillah.

Jadi untuk saya menjaga sebaik-baik ciptaan dan kejadiaan yang Allah dah bagi ni, saya amalkan makan Vitamin C Shaklee pagi-pagi lepas sarapan pagi sejak 2014. Al-maklumlah, orang yang lemah antibodi ni, tambah-tambah yang kuat bersin dan selsema tu mcm saya ni, memang sangat memerlukanlah Vitamin C ni.


Saya pilih produk shaklee sebab Shaklee ni satu syarikat yang dah kukuh, dah melalui research dan development yang lama, nak hasilkan satu produk tu kajian selama lapan tahun dijalankan, bukan suka suka hati jer buat xde kajian. Lepas tu kajian tu x diuji ke atas haiwan untuk keberkesanannya. Percaya tak ? Kalau tak percaya, pergilah search dekat google sana ttg Shaklee, mesti akan jumpa.

Okey, back to our topik pasal muka berseri-seri yang abati cakap tu, saya syak sebab kesan makan Vitamin C shaklee ni hari-hari lah, yelah, biar lah kulit tak putih, tak cantik mana, tapi sihat kan, sihat tu lagi penting sebenarnya, dan satu lagi hati tu kena bahagia selalu, barulah naik seri di wajah tu. Tau kenapa saya syak mcm tu ?

Sebabnya, banyak khasiat sustained release vitamin C Shaklee ni, firstly tgk nama pun dah tahu, sustained release. Sbbnya utk kita dapat manfaat vitamin C secara maksima lah, tapi vitamin c yg tdk diserap dalam badan akan dibuang melalui air kencing. Shaklee design lah sustained release teknologi berterusan scara smulajadi.



1 tablet vitamin C shaklee bersamaan dengan 7.5 biji oren. Larat ka kita nk makan oren sehari sampai 7 biji sengah mcm tu.. dan setiap satu jam, sbyk 1.5 biji oren bersamaan 100mg vitamin c akan dilepaskan di usus kita, dan sebiji vita C mengambil masa 5 jam utk diserap oleh usus .. padu kan ? Badan kita tak boleh produce sendiri tau vitamin C ni. Kena ada bantuan drpd luar.


Vitamin C ini membantu merangsang pembentukan kolagen dalam badan kita, sebab tu kalau kita nk smbil supplement apa-apa, kena check, ada dak vitamin c, sbb khadiran vitamin c ni la yg membantu pembentukkan kolagen tu. Utk stay firm, kolagen memerlukan vitamin c yg sangat banyak. Kolagen ni sebatian asas utk otot, tisu, gusi rangka dan tulang rawan, maka ia mampu mengurangkan kedutan dan menghalang otot lembik.



Makanan apa kaya dgn vitamin C ? Lemon, oren, brokoli, tomato dsb. Kalau tak rajin mkan buah-buah dan sayur-sayur ni, boleh try amalkan supllement vitamin C shaklee.

Apabila bdn kita ada bekalan vitamin c secukupnya, insha Allah tiada lagi berlaku pendarahan gusi, kulit lebam dan kalau luka pun cepat baik, sbb sistem imun dalam badan kita dah tinggi. Patut lah, perasan juga, kesan makan vitamin c shaklee ni, time gosok gigi, gusi dah tak berdarah, serius tak tipu, tak baik tipu. Tipu dosa mati kena seksa, masuk api neraka.



Best kan vitamin c shaklee ni ..? Mungkin sebab tulah siang tadi abati puji nampak berseri-seri. Hihi. Kalau siapa nak try sbb sayang nikmat kesihatan dan tubuh badan yang Allah bagi ni, saya boleh tolong, mesej jer, saya akan tolong anda semampunya. Insha Allah.

Sharing dari leader Bs_legacy
Fb beliau adalah sumaiyah anwar. Silakan follow beliau ya.


No comments:

Post a Comment