Jaga makan dari muda

Dulu, saya hantu kek. Pernah masa mengandung Amin, saya makan 6 paket durian crepe dalam masa 2 hari habis licins...

Tiap hari nak closing shaklee, saya rasa nak makan kek. Kalau beli kek befday, saya yg sikit-sikit ambik, sampai tinggal sekerat kek. Puas hati makan. Encik hasben pun dah tahu, kalau merajuk je, ajak gi secret recipe, pasti senyum riang. 
.
Sehinggalah satu ketika, saya bertemu seorang kawan. Sebaya. Tapi, kolestrol tinggi. Badan kurus saja. Saya mula insaf. Saya rasa nak jaga makan dari muda. Makanan bukan segalanya untuk kita. Asal makan yang boleh kita hidup untuk beribadah dan bekerja. Kan

Mei 2017, saya pergi Jepun. Fuh..slim nya orang jepun. Sorang pun tak nampak yang gemuk. Orang tua ke, orang muda ke, tak de yang dijumpai gemuk. Ni saya pergi pasar dia. tempat ramai. Kalau pasar kita, tengok makcik, pakcik, banyak yang obes. hmmm....Malaysia syurga makanan.
.



makanan di Jepun tak ada mana la bertumis bagai macam kita. Pecah minyak menyelakan perut. 

Susah ...

Kawan-kawan, kita jangan gembira cakap 'aku tokleh tahan rasa makan, makan je lah selagi ada hayat'. Selalu sangat saya dengar macam tu. Makan makan dan makan.


Sebab..Kalau nikmat kesihatan ditarikkan, bukan terus mati. Kita menderita sakit ni bukan mudah. Kolestrol, stroke, darah tinggi,kencing manis. Seksa banyak. Akibat diri kita sendiri.
.
Meh amal gaya pemakanan sihat.
- Elakkan makanan bergoreng dan berminyak
- Jaga kalori setiap hidangan


Beginilah makanan masyarakat Jepun

Hilang nikmat makan sedap didunia? Rasanya tak. Makan sekali sekala apa yg nak. Kena jaga-jaga. Sebab, bila sakit, susah nk undur dah.
.
.
Amal juga omega untuk kesihatan keseluruhan. Sebab omega ni untuk jantung. Kalau kawan nak cuba, saya lebih suggest omega. Lelaki dan perempuan boleh makan.


Jaga makan dari muda. Macam kita nak simpan duit untuk hari tua. Begitulah juga kesihatan kita.





(klik je link tu ya)

Comments

Popular posts from this blog

7 petua cepat bukaan pintu rahim

AUTISM PART 3: Tips kontrol deria bunyi anak autism yang sensitif sangat.