Friday, November 24, 2017

Perit hidup alaf baru

Sekarang kan, belanja harian pun perit kan. Duduk rumah pun garu kepala. Pergi pasar beli lauk, RM50 boleh bawa balik berapa plastik saja.
Ikan sekilo RM10. Kalu beli ikan besar lagi la mahal.
- Ayam seekor dalam RM14
- Udang sotong toksah habaq la harga boleh makan sekali dan sekala. 😌

Kami punya belanja dapur dalam RM600 sebulan. Tu kalau fix la. Biasanya lari juga lagi extra RM400😌

Kalau nak beli buah buahan mcm ni? Mahu separuh kos pulak kena tambah. Allah. Duit mengalir laju. Perit hidup alaf baru


Belum masuk lagi, perasaan makan kat luar bawa family. Perit hidup alaf baru






Ingat kecik kecik dulu, mak saya kalau kirim beli apa yang dia nak, dia tulis di kertas. Senarai semua barang TERMASUK HARGA SETIAP BARANG. 😆 Memang bagi cukup cukup duit. Sen pun cukup.

Gitula orang susah. Balik balik, dia tanya lagi, mana nyucur? (Duit lebih). Haha. Mana duk ada dah mak. Ni pun ngam ngam siap sen dah pong.

Tergelak ingat zaman dulu.


2018 zaman lagi mendesak kedengaran. Meh kita cari income sampingan dari sekarang. Umur kita 20 tahun lagi, dah bakal pencen. Duit kwsp RM100 000 dapat pun, boleh guna untuk berapa tahun. Bayangkan pencen umur 55, selepas 10 tahun , kita masih hidup. Sebulan kena guna RM800 sahaja. Itu belum kira inflasi waktu itu. Dan tanggungan yg masih ada. Perit hidup alaf baru

Takkan dah tua masih kena kerja menyara hidup? 😞

Jom kita buat part time income tambahan. Yang tak perlu kemana mana. Duduk depan henfon. Sekejap saja jalan dah. Beh contact saya http://www.wasap.my/60145068306

No comments:

Post a Comment