Mengandung


mengapa nutrisi lengkap penting waktu kehamilan?


Kesihatan keseluruhan dan pemakanan seorang wanita sebelum & semasa mengandung mempunyai kesan terhadap kesihatan bayi yang sedang membesar.

waktu mengandung, wanita memerlukan beberapa jenis vitamin untuk menyokong kelengkapan nutrisi mereka iaitu:

Zat besi [iron tablet]

Diperlukan untuk mengawal hemoglobin dalam badan serta membantu pesakit anemia/kurang darah merasa selesa melalui hari hari sebagai seorang wanita mengandung. trimester terakhir, zat besi dari ibu lebih banyak diserap oleh bayinya, dan ibu akan lebih cepat merasa pening saat ini. zat besi juga sangat penting bagi ibu mengandung untuk mengelakkan kelahiran pramatang/ kecacatan tiub neoron otak bayi.

B-complex dengan tambahan Asid Folik
Diperlukan sebagai nutrisi ibu hamil untuk mengawal emosi ibu supaya anak didalam kandungan sentiasa relaks tanpa stress. Anak stress boleh menyebabkan kelahiran pramatang.

Vitamin c
Vitamin c amat penting dalam pembinaan collagen/kulit/tulang rawan serta otot bayi. Dan ia juga membantu untuk meningkatkan sistem imuniti ibu dan bayinya

Energy soy protein (indeks glisemik rendah)
faktanya, setiap hari, bayi sentiasa berkembang . Dan perkembangan otot yang disumberkan oleh protein yang mencukupi mampu membina blok asas otot bayi yang kuat. dan merangsang penghasilan susu ibu dengan cepat.

Kalsium - ostematrik
Membekalkan kalsium dalam menguatkan tulang serta gigi serta membantu untuk mencegah sembelit di dalam pantang.

Omega
menyediakan epa dan dha kepada bayi dalam membina neuron di dalam otak bayi.


untuk Set hamil Pilihan bajet, anda boleh menekan link ini


No comments:

Post a Comment